'Als KPN zijn Belgische dochter Base of France Télécom zijn Belgische dochter Mobistar op een dag verkopen, komen we. Maar vandaag is er geen speler te koop in België', zegt Xavier Niel, de oprichter en het hoofd strategie van de Franse alternatieve operator Free aan het Franstalige zakenblad Trends Tendances.

Het KPN-filiaal Base stond vorig jaar te koop. Free had interesse, bevestigt Niel. "Ze waren vriendelijk genoeg ons het dossier te sturen. We hebben dat bekeken. De deal is nooit doorgegaan, omdat KPN van aandeelhouder veranderde." Niel wil in België niet vanaf nul beginnen. "De nieuwe licenties zijn te restrictief. Bovendien is het zeer moeilijk in België nieuwe antennes uit te rollen", vindt hij.

Free sleepte eind 2009 de vierde Franse 3G-licentie in de wacht en verkoopt in Frankrijk sinds januari 2012 mobiele diensten, naast bundels van internet, tv en telefonie. Eind maart 2013 had Free 6 miljoen mobiele abonnees. Dit jaar stijgt de omzet van Free naar 4 miljard euro, bijna een verdubbeling tegenover 2011.

"Als de inkomsten van bepaalde operatoren zijn achteruitgegaan, komt dat doordat ze niet goed naar de consument hebben geluisterd en jarenlang te hoge prijzen hebben aangerekend", zegt Niel. "De operatoren verdienen misschien minder, maar ook de Europeanen zijn minder rijk. Telecom is een massaproduct. Moeten we dan marges van 40 procent tolereren, terwijl de marges van de supermarkten rond 10 à 15 procent draaien? Dat is aberrant."

Niel denkt dat in België nog ruimte is voor een prijsbreker zoals Free. "Telenet is die rol een beetje beginnen te spelen. Dat bewijst dat er plaats is." (G.Q.)

'Als KPN zijn Belgische dochter Base of France Télécom zijn Belgische dochter Mobistar op een dag verkopen, komen we. Maar vandaag is er geen speler te koop in België', zegt Xavier Niel, de oprichter en het hoofd strategie van de Franse alternatieve operator Free aan het Franstalige zakenblad Trends Tendances. Het KPN-filiaal Base stond vorig jaar te koop. Free had interesse, bevestigt Niel. "Ze waren vriendelijk genoeg ons het dossier te sturen. We hebben dat bekeken. De deal is nooit doorgegaan, omdat KPN van aandeelhouder veranderde." Niel wil in België niet vanaf nul beginnen. "De nieuwe licenties zijn te restrictief. Bovendien is het zeer moeilijk in België nieuwe antennes uit te rollen", vindt hij. Free sleepte eind 2009 de vierde Franse 3G-licentie in de wacht en verkoopt in Frankrijk sinds januari 2012 mobiele diensten, naast bundels van internet, tv en telefonie. Eind maart 2013 had Free 6 miljoen mobiele abonnees. Dit jaar stijgt de omzet van Free naar 4 miljard euro, bijna een verdubbeling tegenover 2011. "Als de inkomsten van bepaalde operatoren zijn achteruitgegaan, komt dat doordat ze niet goed naar de consument hebben geluisterd en jarenlang te hoge prijzen hebben aangerekend", zegt Niel. "De operatoren verdienen misschien minder, maar ook de Europeanen zijn minder rijk. Telecom is een massaproduct. Moeten we dan marges van 40 procent tolereren, terwijl de marges van de supermarkten rond 10 à 15 procent draaien? Dat is aberrant." Niel denkt dat in België nog ruimte is voor een prijsbreker zoals Free. "Telenet is die rol een beetje beginnen te spelen. Dat bewijst dat er plaats is." (G.Q.)