'Franse regering gaat belang in Engie afbouwen'

18/12/17 om 11:44 - Bijgewerkt om 11:44

Bron: Belga

De Franse minister van Economie en Financiën, Bruno Le Maire, heeft een plan klaar dat het belang van de Franse staat in onder meer energiegigant Engie afbouwt.

'Franse regering gaat belang in Engie afbouwen'

Bruno Le Maire © reuters

Dat meldt de Franse zakenkrant Les Echos maandag. Ook de overheidsparticipaties in de luchthavens van Parijs en in het kansspelbedrijf 'La Française des Jeux' worden mogelijk afgebouwd. Frankrijk wil op die manier tegen 2020 10 miljard euro binnenhalen, aldus Les Echos.

Volgens de Franse krant stelt Le Maire het plan in de lente van volgend jaar voor aan het parlement. Het geld van de privatiseringen is bedoeld voor het spijzen van 'een innovatiefonds'. De Franse overheid heeft nu nog 24,1 procent van het kapitaal van Engie, de moedermaatschappij van Electrabel, in handen, en meer dan een derde van de stemrechten. Ze zou haar belang willen laten zakken tot minder dan een derde, aldus Les Echos.

Er wordt wel tegenstand verwacht van de vakbonden. Bij de luchthavens van Parijs (Roissy, Orly en Le Bourget) willen de Fransen eigenaar blijven van de terreinen. De aandelen kunnen worden verkocht op de markt, of in blokken aan investeerders.

Het belang van de Franse staat in het zeer lucratieve Française des Jeux, dat het monopolie heeft op de kansspelen, zou worden afgebouwd van de huidige 72 procent naar 25 à 30 procent, aldus Les Echos. Mogelijk gebeurt dat via een beursgang.

Onze partners