Franky Depickere (CEO Cera): ‘Ons risicoprofiel is nu veel beter om nieuwe vennoten aan te trekken’

© Thomas De Boever
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

De referentieaandeelhouders Cera en KBC Ancora hebben vandaag 18,8 miljoen KBC-aandelen verkocht. Met de opbrengst bouwen ze hun schuldenlast af. Trends stelde drie vragen aan Franky Depickere, de CEO van de coöperatie Cera (die tevens 60 procent van KBC Ancora controleert).

Cera en KBC Ancora verkopen KBC-aandelen om leningen aan die instelling terug te betalen en zo hun schulden te verminderen. Vanwaar deze operatie?

Franky Depickere: “Onder de Bazel III-regels worden leningen aan aandeelhouders afgetrokken van het eigen vermogen. Door de leningen in te kopen versterken we de kapitaalratio’s van KBC. Voor onze 410.000 coöperanten was het van belang de bladzijde van de financiële crisis om te slaan en aan de toekomst te werken, met een sterke balans. Daarom gebruiken we de opbrengst van de aandelenverkoop om onze schuldenlast te verminderen. We kunnen de Cera-coöperanten na twee jaar nu opnieuw de mogelijkheid bieden uit te treden. Maar we willen ook nieuw coöperatief kapitaal aantrekken. De kans is reëel dat we in 2014 een nieuwe uitgifte doen. Om nieuwe vennoten aan te trekken, is het belangrijk dat ons risicoprofiel nu veel beter is.”

U bouwt schulden af, maar verkoopt tegelijk een belangrijk deel van uw activa. Wat betekent dat voor Cera en de toekomstige vergoeding van vennoten?

Franky Depickere: “Na de operatie behouden Cera en KBC Ancora zo’n 89 miljoen aandelen van KBC, goed voor 21,3 procent van het kapitaal. Die portefeuille moet een inkomstenstroom genereren die ruim voldoende is om onze coöperatieve werking en een billijke dividenduitkering aan de coöperanten te verzekeren. Je moet er ook rekening mee houden dat door de schuldafbouw onze financiële lasten wegvallen. Overigens wil ik benadrukken dat voor coöperanten van Cera de maatschappelijke projecten vaak minstens even belangrijk zijn als de uitkering van het coöperatieve dividend.”

Het belang van Cera en KBC Ancora zakt naar 21,3 procent. Komt de verankering van KBC daarmee niet in het gedrang?

Franky Depickere: “Het is absoluut onze missie ons langetermijnengagement als verankeraars van KBC na te komen. Ondanks de aandelenverkoop blijven wij de grootste aandeelhouder van KBC. Samen met de Boerenbond hebben wij een aandeelhouderssyndicaat dat meer dan 30 procent van het kapitaal controleert. Voeg daarbij de participatie van de families, en de verankeraars van KBC komen aan een deelneming van 43 à 44 procent. Een dergelijk belang moet volstaan om de controle te behouden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content