De Franse staat heeft plannen om de resten van de Frans-Belgische bank Dexia, die in oktober werd ontmanteld, te nationaliseren. Dat schrijft de Franse krant Les Echos.

Het gaat om Dexia Crédit Local (DCL), die lokale overheden financiert, en het herfinancieringsvehikel Dexia Municipal Agency (DMA).

Waarborg

België, Frankrijk en Luxemburg moesten Dexia drie maanden geleden redden en beslisten om de bankgroep te ontmantelen om zo de ondergang te vermijden. De drie landen voorzagen ook een staatswaarborg voor in totaal 90 miljard euro.

In Frankrijk werden de kredietactiviteiten overgeheveld naar een nieuwe structuur, gevormd door enerzijds de Caisse des Dépôts (CDC, voor 35 procent) en anderzijds de Franse Postbank (65 procent). Die structuur was gericht op kredietverlening aan gemeenten en lokale instellingen. De kredieten van het oude DMA gingen grotendeels naar CDC (65 procent).

"De verslechterende financiële toestand van landen verzwakt echter de garanties die in oktober werden toegekend door Frankrijk en België voor een deel van de activa", schrijft Les Echos. "In die context is de overdracht van het herfinancieringsvehikel van Dexia naar de CDC, waaronder 10 miljard euro aan risicoleningen, een zwaardere operatie dan voorzien, zowel voor CDC als voor de Franse staat".

Goede zaak voor België?

Les Echos merkt op dat dit scenario de last voor België, die 65 procent van de waarborg voor zijn rekening nam, zal verlichten.

Als de huidige geldstromen van de door de federale overheid genationaliseerde Dexia Bank België naar de holding worden teruggeschroefd, is dat inderdaad een goede zaak voor ons land. Dat is op dit moment echter nog niet duidelijk. (Belga/KVDA)

De Franse staat heeft plannen om de resten van de Frans-Belgische bank Dexia, die in oktober werd ontmanteld, te nationaliseren. Dat schrijft de Franse krant Les Echos. Het gaat om Dexia Crédit Local (DCL), die lokale overheden financiert, en het herfinancieringsvehikel Dexia Municipal Agency (DMA). Waarborg België, Frankrijk en Luxemburg moesten Dexia drie maanden geleden redden en beslisten om de bankgroep te ontmantelen om zo de ondergang te vermijden. De drie landen voorzagen ook een staatswaarborg voor in totaal 90 miljard euro. In Frankrijk werden de kredietactiviteiten overgeheveld naar een nieuwe structuur, gevormd door enerzijds de Caisse des Dépôts (CDC, voor 35 procent) en anderzijds de Franse Postbank (65 procent). Die structuur was gericht op kredietverlening aan gemeenten en lokale instellingen. De kredieten van het oude DMA gingen grotendeels naar CDC (65 procent). "De verslechterende financiële toestand van landen verzwakt echter de garanties die in oktober werden toegekend door Frankrijk en België voor een deel van de activa", schrijft Les Echos. "In die context is de overdracht van het herfinancieringsvehikel van Dexia naar de CDC, waaronder 10 miljard euro aan risicoleningen, een zwaardere operatie dan voorzien, zowel voor CDC als voor de Franse staat". Goede zaak voor België? Les Echos merkt op dat dit scenario de last voor België, die 65 procent van de waarborg voor zijn rekening nam, zal verlichten. Als de huidige geldstromen van de door de federale overheid genationaliseerde Dexia Bank België naar de holding worden teruggeschroefd, is dat inderdaad een goede zaak voor ons land. Dat is op dit moment echter nog niet duidelijk. (Belga/KVDA)