Het voorstel werd maandag door de raad van bestuur van Fortis goedgekeurd en zal dinsdag ter goedkeuring voorgelegd worden aan de buitengewone aandeelhoudersvergadering.

De oude structuur van Fortis was zowel op de bankactiviteiten (gehouden door Fortis Brussels) als de verzekeringsactiviteiten (gehouden door Fortis Utrecht) gebaseerd.

Het besluit om Fortis Brussels als sub-holding af te schaffen werd ingegeven door de nieuwe structuur, waarbinnen verzekeren de kernactiviteit is.

De vereffening van Fortis Brussels zal volgens de verzekeraar tot een positief belastingeffect leiden. De onderneming zou kunnen profiteren van een "belangrijke belastingaftrek, die overeenkomt met het verlies op de verkoop van de bankactiviteiten in oktober 2008".

Dat belastingverlies wordt geschat op 11,6 miljard euro en zal
afgetrokken kunnen worden van het toekomstige belastbare inkomen van Fortis. Fortis verwacht daardoor een voordeel in haar resultatenrekening te kunnen opnemen dat gelijk is aan de netto uitgestelde belastingschuld in de balans per eind tweede kwartaal van 2010. Op dit moment is nog niet duidelijk over welk bedrag het gaat, meldt een woordvoerder. Op 31 december bedroeg de uitgestelde belastingschuld van Fortis ongeveer 405 miljoen euro.Het voorstel werd maandag door de raad van bestuur van Fortis goedgekeurd en zal dinsdag ter goedkeuring voorgelegd worden aan de buitengewone aandeelhoudersvergadering. De oude structuur van Fortis was zowel op de bankactiviteiten (gehouden door Fortis Brussels) als de verzekeringsactiviteiten (gehouden door Fortis Utrecht) gebaseerd. Het besluit om Fortis Brussels als sub-holding af te schaffen werd ingegeven door de nieuwe structuur, waarbinnen verzekeren de kernactiviteit is. De vereffening van Fortis Brussels zal volgens de verzekeraar tot een positief belastingeffect leiden. De onderneming zou kunnen profiteren van een "belangrijke belastingaftrek, die overeenkomt met het verlies op de verkoop van de bankactiviteiten in oktober 2008". Dat belastingverlies wordt geschat op 11,6 miljard euro en zal afgetrokken kunnen worden van het toekomstige belastbare inkomen van Fortis. Fortis verwacht daardoor een voordeel in haar resultatenrekening te kunnen opnemen dat gelijk is aan de netto uitgestelde belastingschuld in de balans per eind tweede kwartaal van 2010. Op dit moment is nog niet duidelijk over welk bedrag het gaat, meldt een woordvoerder. Op 31 december bedroeg de uitgestelde belastingschuld van Fortis ongeveer 405 miljoen euro.