Volgens de rechtbank in Utrecht heeft Fortis, haar voormalige CEO Votron en financiële topman Mittler tussen 22 mei en 26 juni 2008 'meerdere malen onjuiste en misleidende informatie openbaar gemaakt over de solvabiliteit van de onderneming', luidt het in het persbericht van de rechtbank. De solvabiliteit zou met andere woorden rooskleuriger zijn voorgesteld dan in werkelijkheid het geval was.

Dat betekent dat door die misleidende informatie 'onrechtmatig gehandeld werd ten opzichte van een groep beleggers die een procedure was begonnen bij de rechtbank Utrecht'. De aanklacht van de beleggers luidde dat Fortis al voor de officiële bekendmaking wist dat de solvabiliteitspositie verslechterd was, en dat het daarover eerder juiste informatie had moeten geven. De rechtbank geeft de 'misleide' beleggers dus gelijk.

De procedure werd opgestart door zeven beleggers, van wie vier personen en drie vennootschappen. De gedupeerde beleggers worden vertegenwoordigd door advocaat Hendrik-Jan Bos van het advocatenbureau Bos & Partners.

Schadevergoeding

Door de schuldigverklaring rijst nu de vraag of de beleggers een beroep kunnen doen op een schadevergoeding, maar daarover kan de rechtbank in Utrecht geen oordeel vellen. Daarvoor moet een zogenaamde schadestaatprocedure worden opgestart.

Lippens

De betrokken ex-toplui hebben drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. Voormalig non-executive voorzitter van het bestuur Maurice Lippens gaat vrijuit, omdat hij volgens de rechtbank geen onjuiste mededelingen heeft gedaan. Lippens zou te ver van het dagelijks bestuur hebben gestaan om hem de mededelingen van anderen en van het niet openbaar maken van koersgevoelige informatie persoonlijk te verwijten.

Ageas in beroep

Verzekeraar Ageas, de juridische opvolger van Fortis, heeft al beslist in beroep te gaan tegen het vonnis. "Ageas betreurt het vonnis en zal hiertegen hoger beroep instellen met het oog op de bescherming van de belangen van haar stakeholders", meldt Ageas in een persbericht. De verzekeraar wijst er nog op dat in een afzonderlijke procedure moet worden beoordeeld of de betrokken aandeelhouders daadwerkelijk schade hebben geleden en - als dat inderdaad zo is - hoe groot die schade is. (Belga/BO)

Volgens de rechtbank in Utrecht heeft Fortis, haar voormalige CEO Votron en financiële topman Mittler tussen 22 mei en 26 juni 2008 'meerdere malen onjuiste en misleidende informatie openbaar gemaakt over de solvabiliteit van de onderneming', luidt het in het persbericht van de rechtbank. De solvabiliteit zou met andere woorden rooskleuriger zijn voorgesteld dan in werkelijkheid het geval was.Dat betekent dat door die misleidende informatie 'onrechtmatig gehandeld werd ten opzichte van een groep beleggers die een procedure was begonnen bij de rechtbank Utrecht'. De aanklacht van de beleggers luidde dat Fortis al voor de officiële bekendmaking wist dat de solvabiliteitspositie verslechterd was, en dat het daarover eerder juiste informatie had moeten geven. De rechtbank geeft de 'misleide' beleggers dus gelijk. De procedure werd opgestart door zeven beleggers, van wie vier personen en drie vennootschappen. De gedupeerde beleggers worden vertegenwoordigd door advocaat Hendrik-Jan Bos van het advocatenbureau Bos & Partners.SchadevergoedingDoor de schuldigverklaring rijst nu de vraag of de beleggers een beroep kunnen doen op een schadevergoeding, maar daarover kan de rechtbank in Utrecht geen oordeel vellen. Daarvoor moet een zogenaamde schadestaatprocedure worden opgestart.LippensDe betrokken ex-toplui hebben drie maanden de tijd om in hoger beroep te gaan. Voormalig non-executive voorzitter van het bestuur Maurice Lippens gaat vrijuit, omdat hij volgens de rechtbank geen onjuiste mededelingen heeft gedaan. Lippens zou te ver van het dagelijks bestuur hebben gestaan om hem de mededelingen van anderen en van het niet openbaar maken van koersgevoelige informatie persoonlijk te verwijten. Ageas in beroepVerzekeraar Ageas, de juridische opvolger van Fortis, heeft al beslist in beroep te gaan tegen het vonnis. "Ageas betreurt het vonnis en zal hiertegen hoger beroep instellen met het oog op de bescherming van de belangen van haar stakeholders", meldt Ageas in een persbericht. De verzekeraar wijst er nog op dat in een afzonderlijke procedure moet worden beoordeeld of de betrokken aandeelhouders daadwerkelijk schade hebben geleden en - als dat inderdaad zo is - hoe groot die schade is. (Belga/BO)