De sterke prestaties van Ford Motor Company, de tweede grootste autobouwer van de VS, in Noord-Amerika overschaduwen de sombere prognoses voor de Europese markt.

Ford houdt door de belabberde vooruitzichten voor 2013 rekening met verliezen in Europa die oplopen tot 2 miljard dollar. Bij een eerdere prognose mikte de directie van Ford op een verlies dat in de lijn lag met vorig jaar.

Financieel directeur Bob Shanks verwacht wel slechte resultaten op de Europese markt, maar voorspelt een groter marktaandeel in de Verenigde Staten en China.

De vierdekwartaalomzet bedroeg 36,5 miljard dollar, grotendeels toe te schrijven aan de thuismarkt in Noord-Amerika. Tijdens datzelfde kwartaal moest de Amerikaanse autoreus 732 miljoen dollar prijsgeven in Europa, en 1,75 miljard dollar voor het volledige Europese jaar 2012.

Ford maakte voor het laatste kwartaal in Noord-Amerika 1,87 miljard dollar winst voor belastingen bekend, wat overeenstemt met een toename met 110 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2011. Voor het volledige jaar 2012 boekte de autobouwer op haar thuismarkt een winst voor belasting van 8,34 miljard dollar, tegenover 6,19 miljard dollar in 2011.

In Europa, waar de autoverkoop voor Ford op het laagste peil in 10 jaar is beland, werd een kwartaalverlies van 732 miljoen dollar genoteerd, tegenover een verlies van 190 miljoen dollar in dezelfde periode in 2011. Voor het volledige jaar 2012 liepen de verliezen in de Europese regio op tot 1,75 miljard dollar. In 2011 was dat nog 'slechts' 27 miljoen dollar.

Ford kondigde vorig jaar de sluiting van de vestigingen in Genk en de Britse fabrieken in Southamptom en Dagenham aan, waardoor 6.200 banen sneuvelen.

De directie verkaarde dinsdag in een toelichting dat het Europese ondernemingsklimaat onzeker blijft, en er verdere maatregelen volgen waar dat nodig is. Het is de bedoeling halfweg 2015 weer winst te maken in Europa.(BO/NYT)

De sterke prestaties van Ford Motor Company, de tweede grootste autobouwer van de VS, in Noord-Amerika overschaduwen de sombere prognoses voor de Europese markt.Ford houdt door de belabberde vooruitzichten voor 2013 rekening met verliezen in Europa die oplopen tot 2 miljard dollar. Bij een eerdere prognose mikte de directie van Ford op een verlies dat in de lijn lag met vorig jaar.Financieel directeur Bob Shanks verwacht wel slechte resultaten op de Europese markt, maar voorspelt een groter marktaandeel in de Verenigde Staten en China. De vierdekwartaalomzet bedroeg 36,5 miljard dollar, grotendeels toe te schrijven aan de thuismarkt in Noord-Amerika. Tijdens datzelfde kwartaal moest de Amerikaanse autoreus 732 miljoen dollar prijsgeven in Europa, en 1,75 miljard dollar voor het volledige Europese jaar 2012.Ford maakte voor het laatste kwartaal in Noord-Amerika 1,87 miljard dollar winst voor belastingen bekend, wat overeenstemt met een toename met 110 procent in vergelijking met het vierde kwartaal van 2011. Voor het volledige jaar 2012 boekte de autobouwer op haar thuismarkt een winst voor belasting van 8,34 miljard dollar, tegenover 6,19 miljard dollar in 2011. In Europa, waar de autoverkoop voor Ford op het laagste peil in 10 jaar is beland, werd een kwartaalverlies van 732 miljoen dollar genoteerd, tegenover een verlies van 190 miljoen dollar in dezelfde periode in 2011. Voor het volledige jaar 2012 liepen de verliezen in de Europese regio op tot 1,75 miljard dollar. In 2011 was dat nog 'slechts' 27 miljoen dollar.Ford kondigde vorig jaar de sluiting van de vestigingen in Genk en de Britse fabrieken in Southamptom en Dagenham aan, waardoor 6.200 banen sneuvelen. De directie verkaarde dinsdag in een toelichting dat het Europese ondernemingsklimaat onzeker blijft, en er verdere maatregelen volgen waar dat nodig is. Het is de bedoeling halfweg 2015 weer winst te maken in Europa.(BO/NYT)