Door een actie van een groep werknemers van toeleveranciers ligt de productie bij Ford Genk stil.

Door de wilde staking, die niet door de vakbonden was voorbereid, zijn duizenden werknemers door overmacht maandagmorgen niet aan het werk. De vakbonden wijzen de actie af. Ze hebben in de ondernemingsraad afgesproken dat er nu op 6, 7, 13 en 14 december zal gewerkt worden.

Normaal zou er maandag en dinsdag gewerkt worden bij Ford Genk, maar door de wilde staking van enkele werknemers is dat voor het ogenblik niet mogelijk.

De actie was in alle stilte gepland door een beperkte groep van individuele werknemers, luidt het bij verschillende vakbondsbronnen. De 'enkelingen' wierpen om 5.15 uur een blokkade op aan de Mondeolaan, waar de bedrijven aan de zogenaamde conveyor zijn gevestigd. De arbeiders die aankwamen om het werk aan te vatten, dienden onverrichter zake terug te keren.

Volgens bronnen bij het persagentschap Belga is de actie ingegeven door de PVDA. De politieke kopman van de partij, Stany Nimmegeers, was alvast op de hoogte en al aanwezig aan de stakingspost nog voor de actie van start ging. Hij ontkent echter zelf de partij de aanzet gegeven zou hebben.

De PVDA-militanten hebben ter plaatse wel het woord genomen en eisen dat de lonen worden doorbetaald zolang het Toekomstcontract met Ford geldt, met name tot 2020. (Belga/BO)

Door een actie van een groep werknemers van toeleveranciers ligt de productie bij Ford Genk stil.Door de wilde staking, die niet door de vakbonden was voorbereid, zijn duizenden werknemers door overmacht maandagmorgen niet aan het werk. De vakbonden wijzen de actie af. Ze hebben in de ondernemingsraad afgesproken dat er nu op 6, 7, 13 en 14 december zal gewerkt worden. Normaal zou er maandag en dinsdag gewerkt worden bij Ford Genk, maar door de wilde staking van enkele werknemers is dat voor het ogenblik niet mogelijk. De actie was in alle stilte gepland door een beperkte groep van individuele werknemers, luidt het bij verschillende vakbondsbronnen. De 'enkelingen' wierpen om 5.15 uur een blokkade op aan de Mondeolaan, waar de bedrijven aan de zogenaamde conveyor zijn gevestigd. De arbeiders die aankwamen om het werk aan te vatten, dienden onverrichter zake terug te keren. Volgens bronnen bij het persagentschap Belga is de actie ingegeven door de PVDA. De politieke kopman van de partij, Stany Nimmegeers, was alvast op de hoogte en al aanwezig aan de stakingspost nog voor de actie van start ging. Hij ontkent echter zelf de partij de aanzet gegeven zou hebben. De PVDA-militanten hebben ter plaatse wel het woord genomen en eisen dat de lonen worden doorbetaald zolang het Toekomstcontract met Ford geldt, met name tot 2020. (Belga/BO)