De Amerikaanse autobouwer Ford werkt aan een groot herstructuringsplan voor het bedrijf in Europa. Dat plan houdt de sluiting van een fabriek in. Volgens de Wall Street Journal valt de keuze wellicht op Ford Genk. De krant citeert bronnen die betrokken zijn bij het plan. Ford weigert commentaar op het bericht.

'Sluiting Genk moeilijk maar zinvol'

Ford wil de Europese activiteiten winstgevend maken door kosten te schrappen en de inkomsten op te krikken. Een sluiting van Genk zou duur zijn en moeilijk, aldus de krant, maar zou wel zinvol zijn.

De krant wijst erop dat in Genk de Mondeo wordt gemaakt, maar dat in de VS een nieuw gelijkaardig zustermodel wordt gemaakt, en dat ook in Mexico dat voertuig wordt gemaakt.

'Vakbonden in Genk minder machtig'

Een ander argument die de krant aanhaalt, is dat de autovakbonden minder machtig zijn in België dan in Groot-Brittannië en Duitsland, waar de automaker ook fabrieken telt.

Het is niet voor het eerst dat buitenlandse kranten gewag maken van een mogelijke sluiting van Ford Genk. De directie ontkent steevast elk sluitingsplan.

"Laten we hopen dat dit nieuwe bericht pure speculatie is", zegt ABVV-secretaris Rohnny Champagne. "We gaan het vandaag eens op de man af vragen aan de Europese directie in Duitsland."

Ondanks de sluitende werkzekerheidsgaranties in het kader van het zogenaamde Toekomstcontract tussen Ford en de Vlaamse regering, blijft de onzekerheid sluimeren.

"Tot dusver heeft de directie altijd beweerd dat de contractuele afspraken zullen nagekomen worden en de geruchten over een mogelijke sluiting dus totaal uit de lucht zijn gegrepen", zegt Rohnny Champagne.

"Wij hebben geen reden om daar aan te twijfelen. Maar als gezaghebbende media als Bloomberg of The Wall Street Journal dergelijke boodschappen verspreiden, treedt er toch enige ongerustheid op. We hopen dat het pure speculatie is.

Mogelijk wordt Genk er telkens bij vermeld omdat andere Ford-fabrieken, die zich bedreigd voelen, een beter lobby-apparaat hebben?

We gaan tijdens ons onderhoud met de Europese directie nog eens zwart op wit vragen hoe de vork aan de steel zit. Hopelijk kan een eenduidig positief antwoord de druk van de ketel halen."

Fabriek in december hele maand dicht

Trends.be schreef eerder al dat Ford Genk in het najaar mogelijk 36 dagen stil ligt als gevolg van de economische crisis. De werknemers zullen in het laatste kwartaal van dit jaar meer thuis zitten dan dat ze moeten werken. In december ligt de fabriek de hele maand stil.

'Onrust op de werkvloer'

Volgens Het Belang van Limburg is de vraag naar de Mondeo fors gedaald sinds de verspreiding van officiële foto's van het nieuwe model. De vakbonden zijn de onzekerheid beu. In een onderhoud met topman Stephen Odell in Keulen eisen ze duidelijkheid over de productie van de nieuwe Mondeo.

Het uitstel zorgt voor grote onrust op de werkvloer. 'Als ze ons vandaag geen duidelijkheid geven, heeft Ford een probleem,' zegt ABVV-woordvoerder Rohnny Champagne in de krant. (EE)

De Amerikaanse autobouwer Ford werkt aan een groot herstructuringsplan voor het bedrijf in Europa. Dat plan houdt de sluiting van een fabriek in. Volgens de Wall Street Journal valt de keuze wellicht op Ford Genk. De krant citeert bronnen die betrokken zijn bij het plan. Ford weigert commentaar op het bericht. 'Sluiting Genk moeilijk maar zinvol' Ford wil de Europese activiteiten winstgevend maken door kosten te schrappen en de inkomsten op te krikken. Een sluiting van Genk zou duur zijn en moeilijk, aldus de krant, maar zou wel zinvol zijn. De krant wijst erop dat in Genk de Mondeo wordt gemaakt, maar dat in de VS een nieuw gelijkaardig zustermodel wordt gemaakt, en dat ook in Mexico dat voertuig wordt gemaakt. 'Vakbonden in Genk minder machtig' Een ander argument die de krant aanhaalt, is dat de autovakbonden minder machtig zijn in België dan in Groot-Brittannië en Duitsland, waar de automaker ook fabrieken telt. Het is niet voor het eerst dat buitenlandse kranten gewag maken van een mogelijke sluiting van Ford Genk. De directie ontkent steevast elk sluitingsplan. "Laten we hopen dat dit nieuwe bericht pure speculatie is", zegt ABVV-secretaris Rohnny Champagne. "We gaan het vandaag eens op de man af vragen aan de Europese directie in Duitsland." Ondanks de sluitende werkzekerheidsgaranties in het kader van het zogenaamde Toekomstcontract tussen Ford en de Vlaamse regering, blijft de onzekerheid sluimeren. "Tot dusver heeft de directie altijd beweerd dat de contractuele afspraken zullen nagekomen worden en de geruchten over een mogelijke sluiting dus totaal uit de lucht zijn gegrepen", zegt Rohnny Champagne. "Wij hebben geen reden om daar aan te twijfelen. Maar als gezaghebbende media als Bloomberg of The Wall Street Journal dergelijke boodschappen verspreiden, treedt er toch enige ongerustheid op. We hopen dat het pure speculatie is. Mogelijk wordt Genk er telkens bij vermeld omdat andere Ford-fabrieken, die zich bedreigd voelen, een beter lobby-apparaat hebben? We gaan tijdens ons onderhoud met de Europese directie nog eens zwart op wit vragen hoe de vork aan de steel zit. Hopelijk kan een eenduidig positief antwoord de druk van de ketel halen." Fabriek in december hele maand dicht Trends.be schreef eerder al dat Ford Genk in het najaar mogelijk 36 dagen stil ligt als gevolg van de economische crisis. De werknemers zullen in het laatste kwartaal van dit jaar meer thuis zitten dan dat ze moeten werken. In december ligt de fabriek de hele maand stil.'Onrust op de werkvloer' Volgens Het Belang van Limburg is de vraag naar de Mondeo fors gedaald sinds de verspreiding van officiële foto's van het nieuwe model. De vakbonden zijn de onzekerheid beu. In een onderhoud met topman Stephen Odell in Keulen eisen ze duidelijkheid over de productie van de nieuwe Mondeo. Het uitstel zorgt voor grote onrust op de werkvloer. 'Als ze ons vandaag geen duidelijkheid geven, heeft Ford een probleem,' zegt ABVV-woordvoerder Rohnny Champagne in de krant. (EE)