De "cérémonie protocolaire" vond plaats op het Noorse ministerie van Energie, hartje Oslo.

Fluxys maakt sinds 2007 versneld werk van de expansie van de ondergrondse gasreserves in Loenhout. Dit jaar moet de opslagcapaciteit er opgetrokken worden tot 700 miljoen kubieke meter.

Een maand terug (december 2010) wist Fluxys ook al het Russische Gazprom te overhalen om meer gas op te slaan in de Kempense ondergrond. Nu wordt hetzelfde verhaal nog eens overgedaan met Statoil. De energiewaakhond CREG moet het Russisch en het Noors akkoord nog bekrachtigen tijdens de komende maanden. Vandaag al is één derde van het in België verbruikte natuurlijk gas afkomstig uit Noorwegen.

Fluxys ziet een onmiskenbaar voordeel aan de Noorse deal. In geval van nood, krijgt Fluxys -en dat gedurende een periode van twintig jaar- rechtstreeks toegang tot de bufferopslagplaats in Loenhout. Dit kan van belang zijn als er bijvoorbeeld een tekort aan gasleveringen dreigt uit andere landen. Statoil heeft dankzij

Loenhout dan weer een ideaal platform om zijn downstream leveringen uit te voeren aan klanten in heel West-Europa.
België bevestigt met de Noorse en de Russische deal alleen maar zijn status als cruciale toegangspoort voor gastransit en gasleveringen in heel West-Europa.

Daarom wordt er ook de komende jaren nog fors (2 miljard euro op tien jaar tijd) geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur zoals pijpleidingen en gastanks. Zeebrugge en Loenhout krijgen in dat verhaal een cruciale rol toebedeeld.

K.C.

De "cérémonie protocolaire" vond plaats op het Noorse ministerie van Energie, hartje Oslo. Fluxys maakt sinds 2007 versneld werk van de expansie van de ondergrondse gasreserves in Loenhout. Dit jaar moet de opslagcapaciteit er opgetrokken worden tot 700 miljoen kubieke meter. Een maand terug (december 2010) wist Fluxys ook al het Russische Gazprom te overhalen om meer gas op te slaan in de Kempense ondergrond. Nu wordt hetzelfde verhaal nog eens overgedaan met Statoil. De energiewaakhond CREG moet het Russisch en het Noors akkoord nog bekrachtigen tijdens de komende maanden. Vandaag al is één derde van het in België verbruikte natuurlijk gas afkomstig uit Noorwegen. Fluxys ziet een onmiskenbaar voordeel aan de Noorse deal. In geval van nood, krijgt Fluxys -en dat gedurende een periode van twintig jaar- rechtstreeks toegang tot de bufferopslagplaats in Loenhout. Dit kan van belang zijn als er bijvoorbeeld een tekort aan gasleveringen dreigt uit andere landen. Statoil heeft dankzij Loenhout dan weer een ideaal platform om zijn downstream leveringen uit te voeren aan klanten in heel West-Europa. België bevestigt met de Noorse en de Russische deal alleen maar zijn status als cruciale toegangspoort voor gastransit en gasleveringen in heel West-Europa. Daarom wordt er ook de komende jaren nog fors (2 miljard euro op tien jaar tijd) geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur zoals pijpleidingen en gastanks. Zeebrugge en Loenhout krijgen in dat verhaal een cruciale rol toebedeeld. K.C.