Fiat wordt kortom de enige eigenaar van Chrysler. Het Italiaanse autoconcern koopt de 41,5 procent van de aandelen van de Amerikaanse autoproducent die nog niet in zijn bezit waren, van VEBA Trust, het gezondheidsfonds van de Amerikaanse vakbond UAW, die in de autoindustrie actief is. Fiat betaalt 3,65 miljard dollar voor de aandelen.

Fiat, dat al over een meerderheidsbelang beschikt, wilde Chrysler al lang helemaal overnemen, maar kon het niet met VEA Trust eens worden over de prijs. Als de transactie in de loop van de maand wordt uitgevoerd, krijgt VEBA nog eens 700 miljoen dollar. Het fonds betaalt voor medische zorg van gepensioneerde Chrysler-medewerkers.

De deal wordt beschouwd als een overwinning van Fiat-baas Sergio Marchionne. Hij leidt sinds 2009 ook Chrysler. Dankzij de volledige overname kan Marchionne Fiat en Chrysler laten fuseren, waardoor die de op zes na grootste autoproducent ter wereld wordt.

Marchionne rekent erop dat beide bedrijven door de samensmelting competitiever worden en een groter wereldwijd bereik krijgen. Fiat verkoopt zijn auto's vooral in Europa en Zuid- en Midden-Amerika, Chrysler in Noord-Amerika.

Tot Fiat behoren ook de Italiaanse merken Alfa Romeo en Lancia. Het Amerikaanse automerk Jeep vbalt onder Chrysler.

De Italianen kochten zich in 2009 in via Chrysler-aandelen, toen de Amerikaanse autobouwer uitstel van betaling aanvroeg en door de Amerikaanse overheid gered moest worden. Fiat stelde de Amerikanen technische knowhow ter beschikking en kreeg in ruil daarvoor steeds meer aandelen. De samenwerking bleek succesvol, want Chrysler noteert al meer dan 2 jaar niet meer in het rood.

Na de bekendmaking klommen de Fiat-aandelen met maar liefst 16 procent tot het hoogste peil sinds augustus 2011.

"Fiat heeft minder betaald dan de markt had verwacht en bovendien is er geen kapitaalverhoging nodig om dit te financieren, dus geen wonder dat de aandelen de hoogte inschieten", aldus een in Milaan gevestigde trader in een reactie op de koersklim. "Hoewel het nog te vroeg is om te beoordelen of dit goed nieuws betekent voor de toekomst van Fiat, blijft het een goede start van een nieuw jaar voor een bedrijf dat een moeilijke rit achter de rug heeft, met name in Europa", voegde hij eraan toe. (Reuters/BO)

Fiat wordt kortom de enige eigenaar van Chrysler. Het Italiaanse autoconcern koopt de 41,5 procent van de aandelen van de Amerikaanse autoproducent die nog niet in zijn bezit waren, van VEBA Trust, het gezondheidsfonds van de Amerikaanse vakbond UAW, die in de autoindustrie actief is. Fiat betaalt 3,65 miljard dollar voor de aandelen. Fiat, dat al over een meerderheidsbelang beschikt, wilde Chrysler al lang helemaal overnemen, maar kon het niet met VEA Trust eens worden over de prijs. Als de transactie in de loop van de maand wordt uitgevoerd, krijgt VEBA nog eens 700 miljoen dollar. Het fonds betaalt voor medische zorg van gepensioneerde Chrysler-medewerkers. De deal wordt beschouwd als een overwinning van Fiat-baas Sergio Marchionne. Hij leidt sinds 2009 ook Chrysler. Dankzij de volledige overname kan Marchionne Fiat en Chrysler laten fuseren, waardoor die de op zes na grootste autoproducent ter wereld wordt.Marchionne rekent erop dat beide bedrijven door de samensmelting competitiever worden en een groter wereldwijd bereik krijgen. Fiat verkoopt zijn auto's vooral in Europa en Zuid- en Midden-Amerika, Chrysler in Noord-Amerika. Tot Fiat behoren ook de Italiaanse merken Alfa Romeo en Lancia. Het Amerikaanse automerk Jeep vbalt onder Chrysler. De Italianen kochten zich in 2009 in via Chrysler-aandelen, toen de Amerikaanse autobouwer uitstel van betaling aanvroeg en door de Amerikaanse overheid gered moest worden. Fiat stelde de Amerikanen technische knowhow ter beschikking en kreeg in ruil daarvoor steeds meer aandelen. De samenwerking bleek succesvol, want Chrysler noteert al meer dan 2 jaar niet meer in het rood. Na de bekendmaking klommen de Fiat-aandelen met maar liefst 16 procent tot het hoogste peil sinds augustus 2011."Fiat heeft minder betaald dan de markt had verwacht en bovendien is er geen kapitaalverhoging nodig om dit te financieren, dus geen wonder dat de aandelen de hoogte inschieten", aldus een in Milaan gevestigde trader in een reactie op de koersklim. "Hoewel het nog te vroeg is om te beoordelen of dit goed nieuws betekent voor de toekomst van Fiat, blijft het een goede start van een nieuw jaar voor een bedrijf dat een moeilijke rit achter de rug heeft, met name in Europa", voegde hij eraan toe. (Reuters/BO)