Afgelopen zondag moesten passagiers die vanuit niet-Schengen-landen naar België reisden langer aanschuiven dan normaal voor de paspoortcontrole, omdat de e-gates - dat zijn de automatische paspoortcontrolepoortjes - kampten met softwareproblemen, schreef Het Nieuwsblad.

Zowel bij Brussels Airport als de federale politie en Binnenlandse Zaken nuanceren ze enerzijds de problemen met de e-gates. 'De laatste twaalf maanden hebben twee miljoen mensen gebruik gemaakt van de e-gates. De gemiddelde wachttijd bedroeg acht minuten. Dertien procent van de passagiers moest wel langer dan dertien minuten wachten', zegt Nathalie Van Impe van Brussels Airport.

'Als de wachttijden sterk oplopen, zetten we echter onze 'Airport Crew' in die passagiers bijstaat en ervoor zorgt dat passagiers die hun vlucht dreigen te missen uit de wachtrij worden gehaald.' Zo ontstaat echter de meeste zenuwachtigheid. 'Mensen worden altijd nerveuzer als ze in wachtrijen staan. En als ze dan zien dat er mensen mogen voorsteken, dan wordt er al wel eens iets geroepen. Maar van vechtpartijen heb ik geen weet', zegt De Waele.

Bovendien bewijzen de automatische paspoortcontroles hun nut want vorig jaar werden er dubbel zoveel geseinde mensen herkend. Toch vallen de machines 'meer in panne dan we wensen', zegt De Waele. 'En dan nemen we geen risico's en worden alle passagiers handmatig gecontroleerd.'

Op het kabinet van Jambon wijzen ze erop dat sinds april ook alle Europese reizigers die arriveren uit niet-Schengen-landen worden gecontroleerd. 'Dat is een goede maatregel die wel voor meer druk zorgt', zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken.

Momenteel zitten Binnenlandse Zaken, de luchthavenuitbater en de federale politie al samen met Vision-Box. 'De situatie wordt strikt opgevolgd', verzekert Van Raemdonck. Toch heeft de federale politie het bedrijf, met hoofdzetel in Portugal, ondertussen in gebreke gesteld. 'Het probleem moet tegen eind 2017 opgelost zijn', geeft de politiewoordvoerder nog mee.

Afgelopen zondag moesten passagiers die vanuit niet-Schengen-landen naar België reisden langer aanschuiven dan normaal voor de paspoortcontrole, omdat de e-gates - dat zijn de automatische paspoortcontrolepoortjes - kampten met softwareproblemen, schreef Het Nieuwsblad. Zowel bij Brussels Airport als de federale politie en Binnenlandse Zaken nuanceren ze enerzijds de problemen met de e-gates. 'De laatste twaalf maanden hebben twee miljoen mensen gebruik gemaakt van de e-gates. De gemiddelde wachttijd bedroeg acht minuten. Dertien procent van de passagiers moest wel langer dan dertien minuten wachten', zegt Nathalie Van Impe van Brussels Airport.'Als de wachttijden sterk oplopen, zetten we echter onze 'Airport Crew' in die passagiers bijstaat en ervoor zorgt dat passagiers die hun vlucht dreigen te missen uit de wachtrij worden gehaald.' Zo ontstaat echter de meeste zenuwachtigheid. 'Mensen worden altijd nerveuzer als ze in wachtrijen staan. En als ze dan zien dat er mensen mogen voorsteken, dan wordt er al wel eens iets geroepen. Maar van vechtpartijen heb ik geen weet', zegt De Waele. Bovendien bewijzen de automatische paspoortcontroles hun nut want vorig jaar werden er dubbel zoveel geseinde mensen herkend. Toch vallen de machines 'meer in panne dan we wensen', zegt De Waele. 'En dan nemen we geen risico's en worden alle passagiers handmatig gecontroleerd.' Op het kabinet van Jambon wijzen ze erop dat sinds april ook alle Europese reizigers die arriveren uit niet-Schengen-landen worden gecontroleerd. 'Dat is een goede maatregel die wel voor meer druk zorgt', zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken. Momenteel zitten Binnenlandse Zaken, de luchthavenuitbater en de federale politie al samen met Vision-Box. 'De situatie wordt strikt opgevolgd', verzekert Van Raemdonck. Toch heeft de federale politie het bedrijf, met hoofdzetel in Portugal, ondertussen in gebreke gesteld. 'Het probleem moet tegen eind 2017 opgelost zijn', geeft de politiewoordvoerder nog mee.