PM Group is in ons land nog maar een handvol jaren actief. De stap naar België kwam er via het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme, dat PM Group al in andere landen had ingeschakeld. PM Group kreeg in 2005 voor de vestiging van Genzyme in Geel een opdracht ter waarde van 72 miljoen euro, onder meer voor de bouw van een hal voor bioreactoren (vloeistofvaten voor het kweken van cellen).

"Dankzij dat project konden we in België ook andere projecten binnenhalen", zegt Dave Murphy, de directeur voor West-Europa van PM Group, aan Trends. Hij wordt in juli volgend jaar CEO van de groep.

PM Group nam niet het risico de Belgische markt op eigen houtje te betreden, en nam vrijwel meteen de sterke lokale sectorgenoot Grontmij Industry onder de arm. Het in Zelzate gevestigde Grontmij Industry, dat tot vorig jaar nog BnS Engineering heette, maakt al bijna twee decennia deel uit van het Nederlandse beursgenoteerde ingenieursbureau Grontmij. Het focust net als PM Group op engineering en projectmanagement voor projecten in bouw en industrie. Grontmij Industry had daardoor wél de nodige contacten in administratieve diensten en in de aannemerswereld.

De samenwerking tussen de twee leidde in 2008 tot een deal ter waarde van 130 miljoen euro met Janssen Pharmaceutica, tot op heden het grootste contract voor PM Group in ons land. PM Group en Grontmij tekenden voor een proeffabriek voor de ontwikkeling van geneesmiddelen in Geel. De fabriek wordt eind volgende week officieel geopend.

PM Group en Grontmij Industry bezegelden hun samenwerking vorig jaar met de ondertekening van een strategische alliantie voor projecten in de sector van lifesciences (biotech, farma en medische technologie) in de Benelux.

Vorig jaar werden de twee partners trouwens opnieuw door Genzyme ingeschakeld, voor een nieuwe productie-eenheid in Geel ter waarde van 46 miljoen euro. PM Group en Grontmij wonnen voorts ook contracten van GSK Biologicals, UCB, Abbott (het vroegere Solvay Pharmaceuticals) en Merck Sharp & Dohme (MSD), zoals Merck in Europa gekend is.

De waarde van de contracten in de Belgische biotech- en farmasector is intussen opgelopen tot meer dan 400 miljoen euro. Murphy maakt zich sterk dat er nog meer lucratieve farmadeals in de pijplijn komen, ondanks de zware druk op de farmasector. "De Belgische farmaceuticamarkt telt enkele van de grootste actoren ter wereld. Acht van hen hebben bevestigd dat ze de komende drie jaar zullen groeien, voor een geraamde marktwaarde van meer dan anderhalf miljard euro", zegt Murphy. "Wij staan paraat om hen te helpen."

Be.L.

PM Group is in ons land nog maar een handvol jaren actief. De stap naar België kwam er via het Amerikaanse biotechbedrijf Genzyme, dat PM Group al in andere landen had ingeschakeld. PM Group kreeg in 2005 voor de vestiging van Genzyme in Geel een opdracht ter waarde van 72 miljoen euro, onder meer voor de bouw van een hal voor bioreactoren (vloeistofvaten voor het kweken van cellen). "Dankzij dat project konden we in België ook andere projecten binnenhalen", zegt Dave Murphy, de directeur voor West-Europa van PM Group, aan Trends. Hij wordt in juli volgend jaar CEO van de groep. PM Group nam niet het risico de Belgische markt op eigen houtje te betreden, en nam vrijwel meteen de sterke lokale sectorgenoot Grontmij Industry onder de arm. Het in Zelzate gevestigde Grontmij Industry, dat tot vorig jaar nog BnS Engineering heette, maakt al bijna twee decennia deel uit van het Nederlandse beursgenoteerde ingenieursbureau Grontmij. Het focust net als PM Group op engineering en projectmanagement voor projecten in bouw en industrie. Grontmij Industry had daardoor wél de nodige contacten in administratieve diensten en in de aannemerswereld. De samenwerking tussen de twee leidde in 2008 tot een deal ter waarde van 130 miljoen euro met Janssen Pharmaceutica, tot op heden het grootste contract voor PM Group in ons land. PM Group en Grontmij tekenden voor een proeffabriek voor de ontwikkeling van geneesmiddelen in Geel. De fabriek wordt eind volgende week officieel geopend. PM Group en Grontmij Industry bezegelden hun samenwerking vorig jaar met de ondertekening van een strategische alliantie voor projecten in de sector van lifesciences (biotech, farma en medische technologie) in de Benelux. Vorig jaar werden de twee partners trouwens opnieuw door Genzyme ingeschakeld, voor een nieuwe productie-eenheid in Geel ter waarde van 46 miljoen euro. PM Group en Grontmij wonnen voorts ook contracten van GSK Biologicals, UCB, Abbott (het vroegere Solvay Pharmaceuticals) en Merck Sharp & Dohme (MSD), zoals Merck in Europa gekend is. De waarde van de contracten in de Belgische biotech- en farmasector is intussen opgelopen tot meer dan 400 miljoen euro. Murphy maakt zich sterk dat er nog meer lucratieve farmadeals in de pijplijn komen, ondanks de zware druk op de farmasector. "De Belgische farmaceuticamarkt telt enkele van de grootste actoren ter wereld. Acht van hen hebben bevestigd dat ze de komende drie jaar zullen groeien, voor een geraamde marktwaarde van meer dan anderhalf miljard euro", zegt Murphy. "Wij staan paraat om hen te helpen." Be.L.