De 32-jarige topman Martin Shkreli, voordien actief op de beurs, en ook daar niet onbesproken, beloofde tegenover Amerikaanse media dat hij de prijs zal laten zakken, maar zei nog niet met hoeveel precies.

De forse prijsverhoging leidde de voorbije dagen tot een polemiek in de Verenigde Staten over de positie van de farmaceutische industrie. Onder meer presidentskandidate Hillary Clinton kondigde aan de sector meer aan banden te willen leggen.

Het medicijn waarover het gaat is Daraprim. Het wordt gebruikt tegen toxoplasmose, een parasitaire infectie. Shkreli kocht de productie en verspreiding van het medicijn in augustus over. Turing verhoogde de prijs per tablet van 13,5 dollar naar 750 dollar (volgens de BBC kost het middel in Europa een fractie van de oorspronkelijke Amerikaanse prijs).

Levensbelang

Het medicijn is voor mensen met een verminderde weerstand, zoals sommige baby's of aidspatiënten, van levensbelang.

Van het medicijn, dat al 62 jaar in de handel is, en dat geen beschermd patent meer heeft, wordt zo weinig verkocht, dat er nooit een generische variant is uitgebracht.

Shkreli verdedigde maandag nog zijn beslissing, door erop te wijzen dat de winst van farmabedrijven bijdraagt aan onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. De vorige eigenaar, zei hij ook, had het product ongeveer gratis weggegeven.

Maar nu lijkt hij toch te bezwijken voor de kritiek. "We zijn akkoord gegaan om de prijs van Daraprom te verlagen tot een meer betaalbaar niveau, terwijl het bedrijf nog steeds winst kan maken, weliswaar een erg kleine winst".

(Belga/RR)

De 32-jarige topman Martin Shkreli, voordien actief op de beurs, en ook daar niet onbesproken, beloofde tegenover Amerikaanse media dat hij de prijs zal laten zakken, maar zei nog niet met hoeveel precies.De forse prijsverhoging leidde de voorbije dagen tot een polemiek in de Verenigde Staten over de positie van de farmaceutische industrie. Onder meer presidentskandidate Hillary Clinton kondigde aan de sector meer aan banden te willen leggen. Het medicijn waarover het gaat is Daraprim. Het wordt gebruikt tegen toxoplasmose, een parasitaire infectie. Shkreli kocht de productie en verspreiding van het medicijn in augustus over. Turing verhoogde de prijs per tablet van 13,5 dollar naar 750 dollar (volgens de BBC kost het middel in Europa een fractie van de oorspronkelijke Amerikaanse prijs). Het medicijn is voor mensen met een verminderde weerstand, zoals sommige baby's of aidspatiënten, van levensbelang. Van het medicijn, dat al 62 jaar in de handel is, en dat geen beschermd patent meer heeft, wordt zo weinig verkocht, dat er nooit een generische variant is uitgebracht.Shkreli verdedigde maandag nog zijn beslissing, door erop te wijzen dat de winst van farmabedrijven bijdraagt aan onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. De vorige eigenaar, zei hij ook, had het product ongeveer gratis weggegeven.Maar nu lijkt hij toch te bezwijken voor de kritiek. "We zijn akkoord gegaan om de prijs van Daraprom te verlagen tot een meer betaalbaar niveau, terwijl het bedrijf nog steeds winst kan maken, weliswaar een erg kleine winst".(Belga/RR)