Faillissementenregen tijdens eerste lentemaand maart

© reuters

In maart gingen er in België 1.174 bedrijven over de kop. De zwartste maand maart ooit wat het aantal faillissementen betreft, blijkt uit het maandelijks rapport van handelsinformatiebureau Graydon.

Graydon noteerde in maart 2015 1.174 Belgische bedrijven die de boeken hebben moeten sluiten. Dat is een toename met 6,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Daarmee wordt het hoogste aantal faillissementen ooit geregistreerd in de maand maart.

Vooral in de arrondissementen Brussel, Antwerpen en Turnhout lag het aantal failliete ondernemingen vorige maand hoger dan andere jaren.

Maar er is ook beter nieuws, want beschouwd over het volledige eerste kwartaal van dit jaar, is de evolutie omgekeerd.

In de periode januari tot en met maart gingen 3.007 bedrijven over de kop in België, of 4,33 procent minder dan de 3.143 bedrijven in het eerste kwartaal van 2014.

Volgens Eric Van den Broele, senior manager Research and Development bij Graydon, zijn er in maart beduidend meer kleine en gevestigde bedrijven failliet gegaan.

Een mogelijke verklaring voor de stijging van het aantal faillissementen in maart vindt Van den Broele in de strengere toegangsvoorwaarden tot het verkrijgen van ‘opschorting binnen een WCO-procedure’ in 2013, en het invoeren van het rolrecht van 1.000 euro sinds 1 januari 2015. “Dit heeft, veel meer dan de conjuncturele evolutie, een sterke invloed op de faillissementsevolutie,” aldus Van den Broele.

Wat het banenverlies als gevolg van een faillissement betreft, gingen er in het eerste kwartaal 17 procent minder jobs verloren in vergelijking met vorig jaar. Maar er zijn duidelijk regionale verschillen. In Vlaanderen sneuvelden 2.547 jobs (-19,3 procent), in Wallonië nam het aantal bedreigde jobs af tot 2.477 (-16,18 procent) en in Brussel was er een terugval tot 1.177 (-13,65 procent).

“Dat het jobverlies sterker daalt dan het totaal aantal faillissementen, heeft ermee te maken dat de voorbije maanden vooral eenmanszaken de boeken moesten neerleggen,” luidt de verklaring van Van den Broele. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content