16,5 procent van de kmo's in ons land heeft een verhoogd risico op faling en een beperkt groeipotentieel. In Vlaanderen zit 15 procent in die risicogroep. Dat blijkt uit een rapport van werkgeversorganisatie Unizo en handelsinformatiebureau Graydon.

Voor het samenstellen van het kmo-rapport werden onder meer de jaarrekeningen van 2011 van zowel kmo-vennootschappen (287.091) als eenmanszaken (272.524) onder de loep genomen.

'Alarmerende signalen'

Hoewel Unizo en Graydon uit de zogenaamde 'Fito-meter' - die verschillende financiële parameters bundelt - vaststellen dat de financiële gezondheid van de kleine en middelgrote ondernemingen in ons land verbeterd is in vergelijking met 2010, vallen er niettemin enkele 'alarmerende signalen' op: de kmo's zagen hun financiële onafhankelijkheid verslechteren, en waren genoodzaakt om gebruik te maken van hun opgebouwde reserves. Daarom bevindt de financiële gezondheid van de kmo's zich nog steeds onder het niveau van voor de crisis, aldus het rapport.

Dat betekent dat 16,5 procent van de Belgische kmo's een verhoogde kans op faling loopt en kampt met een beperkt groeipotentieel. Dat betekent volgens het rapport ook dat er, rekening houdend met de toenemende crisis, niet meteen beterschap in zicht is. De horeca en de sector van vervoer en logistiek zouden het grootste risico lopen. Vooral wie een café opstart, riskeert (1 op de 5 ) snel over de kop te gaan. Wie een zaak in de schoonheidszorgsector en in de detailhandel opstart, heeft de meeste kans op slagen.

Op weg naar 11.000 faillissementen

In een afzonderlijk rapport noteerde Graydon voor november 13,4 procent meer faillissementen in ons land dan in dezelfde maand vorig jaar. Van januari tot november van dit jaar kwamen er als gevolg van een faillissement al 21.311 banen op de tocht te staan. Op basis van de economische modellen van Graydon wordt verwacht dat tegen het einde van dit jaar de kaap van 11.000 faillissementen wordt gerond. Voor 2013 mikt Eric Van den Broele van Graydon op een faillissementscijfer van 12.000 tot 12.500.

'Hoog tijd dat de regering ingrijpt om de kosten voor ondernemingen te laten dalen. Anders zal het aantal faillissementen en het jobverlies nog fors oplopen", waarschuwen Graydon en Unizo.

'Barslecht'

Volgens een studie van HR-bedrijf Tempo Team zegt een derde van de kmo's in ons land onvoldoende sterk te staan om de crisis te overleven. Twee op de drie zegt dat het 'barslecht' gesteld is met het ondernemingsklimaat in België. Wel heeft nog ruim een derde de intentie om het komende halfjaar te rekruteren.

16,5 procent van de kmo's in ons land heeft een verhoogd risico op faling en een beperkt groeipotentieel. In Vlaanderen zit 15 procent in die risicogroep. Dat blijkt uit een rapport van werkgeversorganisatie Unizo en handelsinformatiebureau Graydon.Voor het samenstellen van het kmo-rapport werden onder meer de jaarrekeningen van 2011 van zowel kmo-vennootschappen (287.091) als eenmanszaken (272.524) onder de loep genomen.'Alarmerende signalen'Hoewel Unizo en Graydon uit de zogenaamde 'Fito-meter' - die verschillende financiële parameters bundelt - vaststellen dat de financiële gezondheid van de kleine en middelgrote ondernemingen in ons land verbeterd is in vergelijking met 2010, vallen er niettemin enkele 'alarmerende signalen' op: de kmo's zagen hun financiële onafhankelijkheid verslechteren, en waren genoodzaakt om gebruik te maken van hun opgebouwde reserves. Daarom bevindt de financiële gezondheid van de kmo's zich nog steeds onder het niveau van voor de crisis, aldus het rapport.Dat betekent dat 16,5 procent van de Belgische kmo's een verhoogde kans op faling loopt en kampt met een beperkt groeipotentieel. Dat betekent volgens het rapport ook dat er, rekening houdend met de toenemende crisis, niet meteen beterschap in zicht is. De horeca en de sector van vervoer en logistiek zouden het grootste risico lopen. Vooral wie een café opstart, riskeert (1 op de 5 ) snel over de kop te gaan. Wie een zaak in de schoonheidszorgsector en in de detailhandel opstart, heeft de meeste kans op slagen.Op weg naar 11.000 faillissementenIn een afzonderlijk rapport noteerde Graydon voor november 13,4 procent meer faillissementen in ons land dan in dezelfde maand vorig jaar. Van januari tot november van dit jaar kwamen er als gevolg van een faillissement al 21.311 banen op de tocht te staan. Op basis van de economische modellen van Graydon wordt verwacht dat tegen het einde van dit jaar de kaap van 11.000 faillissementen wordt gerond. Voor 2013 mikt Eric Van den Broele van Graydon op een faillissementscijfer van 12.000 tot 12.500.'Hoog tijd dat de regering ingrijpt om de kosten voor ondernemingen te laten dalen. Anders zal het aantal faillissementen en het jobverlies nog fors oplopen", waarschuwen Graydon en Unizo.'Barslecht'Volgens een studie van HR-bedrijf Tempo Team zegt een derde van de kmo's in ons land onvoldoende sterk te staan om de crisis te overleven. Twee op de drie zegt dat het 'barslecht' gesteld is met het ondernemingsklimaat in België. Wel heeft nog ruim een derde de intentie om het komende halfjaar te rekruteren.