Fagron ontkent betrokkenheid bij fraude

© iStock

Fagron, een Belgisch-Nederlandse apotheektoeleverancier, ontkent betrokken te zijn bij frauduleuze activiteiten rond het Amerikaanse MedHealth Rx.

Het bedrijf doet dat nadat de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad had geschreven dat een dochterbedrijf van Fagron, Freedom Pharmaceuticals, mogelijk betrokken is bij fraude in de VS.

Bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers ontkent Fagron “de aantijgingen ten stelligste” en wijst het bedrijf erop dat het FBI-onderzoek draait rond MedHealth Rx. Dat bedrijf werd opgericht door Jake Jackson, de voormalige CEO van Fagron in Noord-Amerika. Maar, zo zegt Fagron, “de FBI maakt geen melding van verdenkingen aan het adres van Fagron. Fagron is nooit aandeelhouder geweest van MedHealth Rx, noch op enige andere wijze betrokken geweest bij dergelijke praktijken”.

Vergoedingsregels omzeilen

Het Financieele Dagblad zegt nochtans op basis van een rechtbankdocument uit 2015 dat de FBI de betrokkenheid van een Fagron-dochter onderzoekt. De FBI vermoedt dat Freedom Pharmaceuticals, ook opgericht door Jackson en overgenomen door Fagron, profiteerde van malversaties bij het indienen van declaraties bij zorgverzekeraars. MedHealth Rx wordt omschreven als een “mantelbedrijf dat de vergoedingsregels voor bepaalde medicijnen omzeilde”. Verzekeringsmaatschappijen zouden in 2013 en 2014 voor miljoenen dollars zijn opgelicht.

Het is niet de eerste keer dat Fagron in het nieuws komt met zijn Amerikaanse activiteiten. Door tegenvallende overnames in de VS kwam het bedrijf financieel in de problemen. Onlangs kon het bedrijf wel een kapitaalverhoging afronden, waardoor “de financiële situatie voor de langere termijn zeker is gesteld”. Onder meer zakenman Marc Coucke gaf het bedrijf opnieuw zuurstof. Op 22 juli raakte echter bekend dat Fagron in Amerika nog een claim van 10 tot 20 miljoen dollar boven het hoofd hangt, geëist door een van de voormalige eigenaren van AnazaoHealth, vorig jaar door Fagron overgenomen.

Fagron rapporteerde vrijdag een omzetdaling in de eerste jaarhelft van 3,1 procent tot 210,2 miljoen euro uit de voortgezette activiteiten. “De omzet tegen constante wisselkoersen heeft zich, behalve in de Verenigde Staten, in het eerste semester op alle continenten positief ontwikkeld”, voegt het bedrijf eraan toe. “We zijn ervan overtuigd dat we een periode achter ons kunnen laten en met volle kracht kunnen gaan werken aan de toekomst van Fagron. Voor 2016 verwachten we een omzet van ten minste 415 miljoen euro en een rebitda van tussen de 85 miljoen en 95 miljoen euro.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content