"We zijn trots dat onze activiteiten in Groot-Brittannië in 2015 zijn blijven groeien en dat we 300 hooggekwalificeerde mensen hebben kunnen aanwerven", klopt het bedrijf zich op de borst. "We betalen alle belastingen die ons door de Britse wet worden opgelegd."

Amper 2 procent

Die belastingen maken echter minder dan 2 procent uit van de 211 miljoen pond omzet uit die Facebook in 2015 in het Verenigd Koninkrijk maakte. Dat blijkt uit documenten die werden gepubliceerd op de site van het Companies House, het Britse handelsregister. Daaruit blijkt nog dat Facebook ruim 20 miljoen pond belastbare winst boekte.

De ruim 4.000 pond belastingen die Facebook in 2014 betaalde, liggen lager dan het gemiddeld bedrag aan belastingen die een alleenstaande Britse arbeider betaalt.

In maart van dit jaar kondigde het bedrijf aan dat het de inkomsten van zijn grote Britse klanten voortaan in Groot-Brittannië zou aangeven, en niet langer in Ierland, waar het zijn Europese hoofdzetel heeft. In Ierland is de vennootschapsbelasting zoals bekend een van de laagste van heel Europa: 12,5 procent tegenover 20 procent in Groot-Brittannië.

Aan de BBC zegt belastingsexpert Richard Murphy dat het moeilijk te bepalen is of Facebook inderdaad het juiste bedrag aan belastingen betaalt in Groot-Brittannië. "De Britse boekhouding van Facebook is een oefening in ondoorgrondelijkheid, terwijl we eigenlijk transparantie nodig hebben." (Belga/NS)

"We zijn trots dat onze activiteiten in Groot-Brittannië in 2015 zijn blijven groeien en dat we 300 hooggekwalificeerde mensen hebben kunnen aanwerven", klopt het bedrijf zich op de borst. "We betalen alle belastingen die ons door de Britse wet worden opgelegd." Die belastingen maken echter minder dan 2 procent uit van de 211 miljoen pond omzet uit die Facebook in 2015 in het Verenigd Koninkrijk maakte. Dat blijkt uit documenten die werden gepubliceerd op de site van het Companies House, het Britse handelsregister. Daaruit blijkt nog dat Facebook ruim 20 miljoen pond belastbare winst boekte.De ruim 4.000 pond belastingen die Facebook in 2014 betaalde, liggen lager dan het gemiddeld bedrag aan belastingen die een alleenstaande Britse arbeider betaalt. In maart van dit jaar kondigde het bedrijf aan dat het de inkomsten van zijn grote Britse klanten voortaan in Groot-Brittannië zou aangeven, en niet langer in Ierland, waar het zijn Europese hoofdzetel heeft. In Ierland is de vennootschapsbelasting zoals bekend een van de laagste van heel Europa: 12,5 procent tegenover 20 procent in Groot-Brittannië.Aan de BBC zegt belastingsexpert Richard Murphy dat het moeilijk te bepalen is of Facebook inderdaad het juiste bedrag aan belastingen betaalt in Groot-Brittannië. "De Britse boekhouding van Facebook is een oefening in ondoorgrondelijkheid, terwijl we eigenlijk transparantie nodig hebben." (Belga/NS)