Het bedrag dat Europese telers van groenten en fruit kunnen ontvangen als compensatie voor het Russische invoerverbod zal worden vastgesteld op basis van de totale export van een land naar Rusland in 2013. Door haar compensatieregeling in die zin aan te passen, wil de Europese Commissie excessieve claims vermijden. De beslissing is nog niet officieel genomen, maar het nieuws, uitgelekt via gespecialiseerde sites als Agripress en AFG.nl, wordt bevestigd door de woordvoerder van landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

De Commissie maakte in augustus 125 miljoen euro vrij om de Europese telers te compenseren voor de importban. Er is geld vrijgemaakt voor het groen oogsten, niet-oogsten en uit de markt nemen van groenten en fruit. De aanvraagperiode zou normaal gezien tot 30 november lopen, maar omdat het budget reeds overschreden werd, schortte de Commissie de compensatieregeling vorige week woensdag onverwachts op. De schuld zou bij Poolse telers liggen, die onrealistische claims ter waarde van 145 miljoen euro hadden ingediend.

In het Europees Parlement zei Ciolos deze week dat er nieuwe regels zouden komen voor de uitbetaling. Zijn woordvoerder kondigde reeds aan dat rekening zal worden gehouden met de totale export naar Rusland in 2013. Poolse exporteurs van bloemkolen en komkommers claimden dat ze meer schade hebben geleden dan de waarde van de totale Europese export van die producten naar Rusland over een heel jaar.

Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege toonde zich vorige week ontevreden dat de Commissie de opschorting niet eerst naar de lidstaten had gecommuniceerd, maar benadrukte dat voor de aanvragen vanuit Vlaanderen geen moeilijkheden te verwachten zijn, "aangezien deze tijdig en correct werden genotificeerd". (Belga/SD)

De Commissie maakte in augustus 125 miljoen euro vrij om de Europese telers te compenseren voor de importban. Er is geld vrijgemaakt voor het groen oogsten, niet-oogsten en uit de markt nemen van groenten en fruit. De aanvraagperiode zou normaal gezien tot 30 november lopen, maar omdat het budget reeds overschreden werd, schortte de Commissie de compensatieregeling vorige week woensdag onverwachts op. De schuld zou bij Poolse telers liggen, die onrealistische claims ter waarde van 145 miljoen euro hadden ingediend. In het Europees Parlement zei Ciolos deze week dat er nieuwe regels zouden komen voor de uitbetaling. Zijn woordvoerder kondigde reeds aan dat rekening zal worden gehouden met de totale export naar Rusland in 2013. Poolse exporteurs van bloemkolen en komkommers claimden dat ze meer schade hebben geleden dan de waarde van de totale Europese export van die producten naar Rusland over een heel jaar. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege toonde zich vorige week ontevreden dat de Commissie de opschorting niet eerst naar de lidstaten had gecommuniceerd, maar benadrukte dat voor de aanvragen vanuit Vlaanderen geen moeilijkheden te verwachten zijn, "aangezien deze tijdig en correct werden genotificeerd". (Belga/SD)