De zogenaamde PMI- 'inkoopmanagersindex' waarmee Markit de bedrijfsactiviteiten peilt, wordt als een belangrijke economische indicator beschouwd. De PMI-index voor de eurozone keldert in april naar 13,5 punten, na een forse terugval tot 29,7 punten in maart, blijkt donderdag uit een flashraming.

De terugval van maart naar april is veruit de grootste daling ooit op een maand tijd sinds het begin van het onderzoek van IHS Markit in juli 1998. Een score van 50 of meer wijst op groei, een score daaronder op een krimp.

De oorzaak van de forse terugval ligt vanzelfsprekend bij de coronapandemie, waardoor overheden zich verplicht zagen drastische maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

De impact daarvan is nog veel groter dan die van de financiële crisis, toen de index met 36,2 punten zijn laagste peil bereikte in februari 2009. 'De hevigheid van de ineenstorting heeft zelfs dat overstegen wat de meeste economen voor mogelijk hielden', zegt Chris Williamson van IHS Markit.

Volgens Williamson staat de economie van de negentien landen van de eurozone tijdens het tweede kwartaal voor 'de sterkste terugval in de recente geschiedenis'. Op basis van de PMI- index verwacht de marktonderzoeker een krimp met 7,5 procent.

De zogenaamde PMI- 'inkoopmanagersindex' waarmee Markit de bedrijfsactiviteiten peilt, wordt als een belangrijke economische indicator beschouwd. De PMI-index voor de eurozone keldert in april naar 13,5 punten, na een forse terugval tot 29,7 punten in maart, blijkt donderdag uit een flashraming.De terugval van maart naar april is veruit de grootste daling ooit op een maand tijd sinds het begin van het onderzoek van IHS Markit in juli 1998. Een score van 50 of meer wijst op groei, een score daaronder op een krimp. De oorzaak van de forse terugval ligt vanzelfsprekend bij de coronapandemie, waardoor overheden zich verplicht zagen drastische maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De impact daarvan is nog veel groter dan die van de financiële crisis, toen de index met 36,2 punten zijn laagste peil bereikte in februari 2009. 'De hevigheid van de ineenstorting heeft zelfs dat overstegen wat de meeste economen voor mogelijk hielden', zegt Chris Williamson van IHS Markit. Volgens Williamson staat de economie van de negentien landen van de eurozone tijdens het tweede kwartaal voor 'de sterkste terugval in de recente geschiedenis'. Op basis van de PMI- index verwacht de marktonderzoeker een krimp met 7,5 procent.