Als het van Commissaris voor Interne markt en diensten Michel Barnier afhangt, doven de nationale betaalmethodes uit in 2012.
SEPA (Single Euro Payments Area) is een initiatief van de Europese banksector, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank.

De bedoeling van deze geïntegreerde Europese betaalmarkt is om de Europese burgers en bedrijven op een even gemakkelijke manier internationale overschrijvingen in euro te laten doen als ze dat in eigen land kunnen. De betrokken landen zijn de 27 lidstaten van de EU plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Monaco.

De invoering van SEPA aan de bankindustrie zelf overlaten, blijkt niet efficiënt te zijn, oordeelt de Commissie nu. Uit cijfers van de ECB, die dateren van oktober, blijkt dat slechts 9,6 procent van alle overschrijvingen in de eurozone via het Europese systeem gebeurt.

"Als deze trend zich verderzet, is het meer dan 25 jaar wachten op de echte voordelen van de implementatie van SEPA", zegt Barnier.
Daarom wil hij de invoering versnellen. Concreet stelt hij een verordening voor die stipuleert dat overschrijvingen en domiciliëringen via nationale systemen één jaar, respectievelijk twee jaar na de invoering van de verordening moeten verdwijnen.

"Hopelijk gebeurt dit al in 2012", zegt Barnier.
Zijn voorstel verhuist nu naar het Europees Parlement en de lidstaten.

Als het van Commissaris voor Interne markt en diensten Michel Barnier afhangt, doven de nationale betaalmethodes uit in 2012. SEPA (Single Euro Payments Area) is een initiatief van de Europese banksector, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. De bedoeling van deze geïntegreerde Europese betaalmarkt is om de Europese burgers en bedrijven op een even gemakkelijke manier internationale overschrijvingen in euro te laten doen als ze dat in eigen land kunnen. De betrokken landen zijn de 27 lidstaten van de EU plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en Monaco. De invoering van SEPA aan de bankindustrie zelf overlaten, blijkt niet efficiënt te zijn, oordeelt de Commissie nu. Uit cijfers van de ECB, die dateren van oktober, blijkt dat slechts 9,6 procent van alle overschrijvingen in de eurozone via het Europese systeem gebeurt. "Als deze trend zich verderzet, is het meer dan 25 jaar wachten op de echte voordelen van de implementatie van SEPA", zegt Barnier. Daarom wil hij de invoering versnellen. Concreet stelt hij een verordening voor die stipuleert dat overschrijvingen en domiciliëringen via nationale systemen één jaar, respectievelijk twee jaar na de invoering van de verordening moeten verdwijnen. "Hopelijk gebeurt dit al in 2012", zegt Barnier. Zijn voorstel verhuist nu naar het Europees Parlement en de lidstaten.