Met het onderzoek wil de Commissie nagaan of Amazon, de grootste verdeler van e-boeken in Europa, de marktwerking heeft beperkt door bepaalde clausules in zijn contracten met uitgevers. Zij zijn bijvoorbeeld verplicht Amazon op de hoogte te brengen van betere voorwaarden die ze zouden krijgen bij andere handelaars. Amazon is de eigenaar van de e-reader van Kindle.

De Europese Commissie "is bezorgd dat dergelijke clausules het voor andere verdelers van digitale boeken moeilijker maakt om met Amazon te concurreren door nieuwe en innovatieve producten en diensten te ontwikkelen", luidt het in een persbericht. Het onderzoek zal in eerste instantie focussen op Engels- en Duitstalige e-boeken.

"Overeenkomsten zijn rechtsgeldig"

"Amazon heeft een succesvolle activiteit ontwikkeld die consumenten een allesomvattende dienst levert, inclusief voor e-boeken. Ons onderzoek stelt dat niet in vraag", zegt eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. "Het is evenwel mijn plicht om te controleren of de overeenkomsten van Amazon met uitgevers niet schadelijk zijn voor de consumenten."

Amazon reageerde dat het ervan overtuigd is dat de overeenkomsten "rechtsgeldig zijn en in het grootste belang van de lezers". Het bedrijf zal meewerken met het onderzoek.

De Europese Commissie onderzocht eerder al de sector van de e-boeken. Dat leidde ertoe dat in 2012 en 2013 Apple en verschillende uitgeverijen bepaalde overeenkomsten schrapten die erop gericht zouden zijn geweest de prijzen op te drijven. (Belga/NS)

Met het onderzoek wil de Commissie nagaan of Amazon, de grootste verdeler van e-boeken in Europa, de marktwerking heeft beperkt door bepaalde clausules in zijn contracten met uitgevers. Zij zijn bijvoorbeeld verplicht Amazon op de hoogte te brengen van betere voorwaarden die ze zouden krijgen bij andere handelaars. Amazon is de eigenaar van de e-reader van Kindle. De Europese Commissie "is bezorgd dat dergelijke clausules het voor andere verdelers van digitale boeken moeilijker maakt om met Amazon te concurreren door nieuwe en innovatieve producten en diensten te ontwikkelen", luidt het in een persbericht. Het onderzoek zal in eerste instantie focussen op Engels- en Duitstalige e-boeken. "Amazon heeft een succesvolle activiteit ontwikkeld die consumenten een allesomvattende dienst levert, inclusief voor e-boeken. Ons onderzoek stelt dat niet in vraag", zegt eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. "Het is evenwel mijn plicht om te controleren of de overeenkomsten van Amazon met uitgevers niet schadelijk zijn voor de consumenten." Amazon reageerde dat het ervan overtuigd is dat de overeenkomsten "rechtsgeldig zijn en in het grootste belang van de lezers". Het bedrijf zal meewerken met het onderzoek. De Europese Commissie onderzocht eerder al de sector van de e-boeken. Dat leidde ertoe dat in 2012 en 2013 Apple en verschillende uitgeverijen bepaalde overeenkomsten schrapten die erop gericht zouden zijn geweest de prijzen op te drijven. (Belga/NS)