De Europese commissie was niet tevreden met sommige elementen van het ontmantelingsplan dat België, Frankrijk en Luxemburg in maart indienden, en dat vooral door het toenmalig Franse management op papier was gezet. CEO Pierre Mariani eiste onder meer dat de bank een heel lage vergoeding zou betalen voor de overheidswaarborgen. Ook de Franse deal rond het afstoten van Dexia Municipal Agency (Dexma) riep bij Europa grote vragen op.

Naar verluidt zijn Europa, de betrokken landen en het nieuwe Dexia-management onder leiding van de Belgische CEO Karel De Boeck overeengekomen het voorliggende plan aan te passen. Tegen eind oktober moet een aangepast plan ingediend zijn, dat rekening houdt met de financiële impact van de verkoop van bedrijfsonderdelen en dat een aanvaardbaar businessmodel voor de resterende activiteiten naar voren schuift. Een beslissing van Europa zou dan op zijn vroegst begin volgend jaar vallen.

Het lijdt weinig twijfel dat Dexia zich op middellange termijn moet omvormen tot een echte 'bad bank'. Als alle aangekondigde desinvesteringen afgerond zijn, blijft de groep achter met een uitdovende Franse tak (DCL), onverkoopbare banken in Italië en Spanje (Crediop en Sabadell), en een portefeuille obligaties en kredieten ter waarde van circa 85 miljard euro. "Dexia moet een ander businessmodel implementeren", zegt een bankier. "Dat wil zeggen: elke productlijn in kaart brengen en in functie van de doelstellingen en de opportuniteiten dagelijks beslissen of het de moeite loont om te verkopen." (PC)

Lees meer in Trends van deze week.

De Europese commissie was niet tevreden met sommige elementen van het ontmantelingsplan dat België, Frankrijk en Luxemburg in maart indienden, en dat vooral door het toenmalig Franse management op papier was gezet. CEO Pierre Mariani eiste onder meer dat de bank een heel lage vergoeding zou betalen voor de overheidswaarborgen. Ook de Franse deal rond het afstoten van Dexia Municipal Agency (Dexma) riep bij Europa grote vragen op. Naar verluidt zijn Europa, de betrokken landen en het nieuwe Dexia-management onder leiding van de Belgische CEO Karel De Boeck overeengekomen het voorliggende plan aan te passen. Tegen eind oktober moet een aangepast plan ingediend zijn, dat rekening houdt met de financiële impact van de verkoop van bedrijfsonderdelen en dat een aanvaardbaar businessmodel voor de resterende activiteiten naar voren schuift. Een beslissing van Europa zou dan op zijn vroegst begin volgend jaar vallen. Het lijdt weinig twijfel dat Dexia zich op middellange termijn moet omvormen tot een echte 'bad bank'. Als alle aangekondigde desinvesteringen afgerond zijn, blijft de groep achter met een uitdovende Franse tak (DCL), onverkoopbare banken in Italië en Spanje (Crediop en Sabadell), en een portefeuille obligaties en kredieten ter waarde van circa 85 miljard euro. "Dexia moet een ander businessmodel implementeren", zegt een bankier. "Dat wil zeggen: elke productlijn in kaart brengen en in functie van de doelstellingen en de opportuniteiten dagelijks beslissen of het de moeite loont om te verkopen." (PC) Lees meer in Trends van deze week.