De Europese Commissie heeft donderdag een diepgaand onderzoek gelanceerd naar de fiscale behandeling van McDonald's in Luxemburg. De Commissie vermoedt dat Luxemburgse tax rulings (belastingdeals) voor de fastfoodketen de Europese regels over staatssteun met de voeten treden.

Luxemburg kneep een oogje dicht

McDonald's betaalde sinds 2009 geen vennootschapsbelasting in het Groothertogdom, ook al boekte de keten grote winsten uit royalty's die franchisenemers in Europa en Rusland moesten betalen om de merknaam en producten te gebruiken. De royalty's worden overgemaakt aan het Amerikaanse filiaal, maar ook in de Verenigde Staten werd de winst niet aan belasting onderworpen. De Luxemburgse fiscus was daarvan nochtans op de hoogte, stelt de Commissie.

Vestager

"Een fiscale ruling die ermee instemt dat McDonald's noch in Luxemburg noch in de Verenigde Staten belasting betaalt op de Europese royalty inkomsten, moet grondig onderzocht worden in het licht van de Europese staatssteunregels. Het doel van dubbelbelastingverdragen tussen landen is om dubbele belastingheffing te voorkomen, niet om dubbele 'niet-belasting' te verdedigen", zei eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager.

De Commissie neemt al een tijdje zogenaamde tax rulings in het vizier. Die belastingafspraken met ondernemingen zijn an sich niet illegaal, maar ze kunnen selectieve voordelen opleveren die andere ondernemingen in een vergelijkbare situatie niet genieten. Dat komt neer op onwettige staatssteun. Zo werd Luxemburg in oktober al gevraagd om 20 miljoen euro aan staatssteun terug te vorderen van Fiat. (Belga/BO)

De Europese Commissie heeft donderdag een diepgaand onderzoek gelanceerd naar de fiscale behandeling van McDonald's in Luxemburg. De Commissie vermoedt dat Luxemburgse tax rulings (belastingdeals) voor de fastfoodketen de Europese regels over staatssteun met de voeten treden.McDonald's betaalde sinds 2009 geen vennootschapsbelasting in het Groothertogdom, ook al boekte de keten grote winsten uit royalty's die franchisenemers in Europa en Rusland moesten betalen om de merknaam en producten te gebruiken. De royalty's worden overgemaakt aan het Amerikaanse filiaal, maar ook in de Verenigde Staten werd de winst niet aan belasting onderworpen. De Luxemburgse fiscus was daarvan nochtans op de hoogte, stelt de Commissie. "Een fiscale ruling die ermee instemt dat McDonald's noch in Luxemburg noch in de Verenigde Staten belasting betaalt op de Europese royalty inkomsten, moet grondig onderzocht worden in het licht van de Europese staatssteunregels. Het doel van dubbelbelastingverdragen tussen landen is om dubbele belastingheffing te voorkomen, niet om dubbele 'niet-belasting' te verdedigen", zei eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. De Commissie neemt al een tijdje zogenaamde tax rulings in het vizier. Die belastingafspraken met ondernemingen zijn an sich niet illegaal, maar ze kunnen selectieve voordelen opleveren die andere ondernemingen in een vergelijkbare situatie niet genieten. Dat komt neer op onwettige staatssteun. Zo werd Luxemburg in oktober al gevraagd om 20 miljoen euro aan staatssteun terug te vorderen van Fiat. (Belga/BO)