Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager vermoedt dat de Zweedse multinational door de belastingconstructies minder belastingen hoefde te betalen en zo een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten verkreeg.

Het onderzoek richt zich meer bepaald op Inter Ikea, dat via de in Nederland gevestigde dochteronderneming Inter Ikea Systems de franchisevergoedingen int die alle winkels wereldwijd betalen voor het gebruik van het bekende handelsmerk.

Volgens de voorlopige bevindingen van de Commissie heeft de Nederlandse fiscus in 2006 en later in 2011 rulings hebben toegekend die de belastbare winst van Inter Ikea Systems aanzienlijk hebben verminderd.

"Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten hun eerlijk deel van de belastingen betalen. Lidstaten mogen niet toelaten dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hen toe te staan hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven", verklaart Vestager maandag.

De eurocommissaris verzocht Nederland vorig jaar een eerste keer om informatie over de fiscale behandeling van Ikea, nadat de Europese groenen met een rapport over de fiscale constructies van de Zweedse meubelgigant kwamen.

Volgens dat rapport heeft Ikea sinds 2009 op zijn minst één miljard euro aan belastingen ontweken in Europa.

Eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager vermoedt dat de Zweedse multinational door de belastingconstructies minder belastingen hoefde te betalen en zo een oneerlijk voordeel ten opzichte van concurrenten verkreeg.Het onderzoek richt zich meer bepaald op Inter Ikea, dat via de in Nederland gevestigde dochteronderneming Inter Ikea Systems de franchisevergoedingen int die alle winkels wereldwijd betalen voor het gebruik van het bekende handelsmerk. Volgens de voorlopige bevindingen van de Commissie heeft de Nederlandse fiscus in 2006 en later in 2011 rulings hebben toegekend die de belastbare winst van Inter Ikea Systems aanzienlijk hebben verminderd. "Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten hun eerlijk deel van de belastingen betalen. Lidstaten mogen niet toelaten dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hen toe te staan hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven", verklaart Vestager maandag. De eurocommissaris verzocht Nederland vorig jaar een eerste keer om informatie over de fiscale behandeling van Ikea, nadat de Europese groenen met een rapport over de fiscale constructies van de Zweedse meubelgigant kwamen. Volgens dat rapport heeft Ikea sinds 2009 op zijn minst één miljard euro aan belastingen ontweken in Europa.