De Commissie zet dus het licht op groen voor de tijdelijke garantieregeling voor Dexia waaraan een bedrag van 45 miljard euro gekoppeld is.

Ondanks de goedkeuring betwijfelt Europa echter of de tijdelijke garanties verenigbaar zijn met de regelgeving rond de interne markt. Dexia heeft de voorbije jaren namelijk al een beroep kunnen doen op omvangrijke staatssteun in het kader van een herstructureringsplan.

Maar regels of niet, voor de Commissie blijven de garanties noodzakelijk voor de financiële stabiliteit in de eurozone. De betrokken lidstaten België, Frankrijk en Luxemburg beslisten begin oktober om garanties te voorzien voor Dexia NV en haar Franse dochter Dexia Crédit Local (DCL). België levert daarbij een inspanning van 60,5 procent. terwijl Frankrijk zich voor 36,5 procent borg stelt.

De garanties moeten dienen voor de herfinanciering van de schulden met een looptijd van maximaal drie jaar en gelden tot 31 mei 2012. De financiële groep rest nog drie maanden de tijd om een herstructurerings- of liquidatieplan in te dienen, waarna het door de Commissie onder de loep wordt genomen. (Belga/BO)

De Commissie zet dus het licht op groen voor de tijdelijke garantieregeling voor Dexia waaraan een bedrag van 45 miljard euro gekoppeld is. Ondanks de goedkeuring betwijfelt Europa echter of de tijdelijke garanties verenigbaar zijn met de regelgeving rond de interne markt. Dexia heeft de voorbije jaren namelijk al een beroep kunnen doen op omvangrijke staatssteun in het kader van een herstructureringsplan.Maar regels of niet, voor de Commissie blijven de garanties noodzakelijk voor de financiële stabiliteit in de eurozone. De betrokken lidstaten België, Frankrijk en Luxemburg beslisten begin oktober om garanties te voorzien voor Dexia NV en haar Franse dochter Dexia Crédit Local (DCL). België levert daarbij een inspanning van 60,5 procent. terwijl Frankrijk zich voor 36,5 procent borg stelt. De garanties moeten dienen voor de herfinanciering van de schulden met een looptijd van maximaal drie jaar en gelden tot 31 mei 2012. De financiële groep rest nog drie maanden de tijd om een herstructurerings- of liquidatieplan in te dienen, waarna het door de Commissie onder de loep wordt genomen. (Belga/BO)