Euremtech saneert bodems met nieuwe Canadese techniek

© KC

Sinds het ontstaan van het bodemsaneringsdecreet in 1995 werden al veel bedrijfssites gesaneerd. Maar er is nog veel werk. In dat licht pakt de milieuadviseur Euremtech uit met een unieke Canadese technologie om vervuilde bodems te saneren.

In Oostende heeft Euremtech een Europese primeur te pakken. Het milieubedrijf van Stijn Haghebaert en Kristof Van Vooren zal de historisch vervuilde site van Belgacom, langs het kanaal Brugge-Oostende, saneren met een nieuwe technologie uit Canada. De innovatieve bodemsaneringstechniek van het Canadese bedrijf McMillan-McGee werd nog nooit in Europa gebruikt. Euremtech heeft de exclusieve licentie gekregen voor de commercialisatie ervan in Europa.

Creosoot

De nieuwe techniek heet Electro Thermal Dynamic Stripping Process (ET-DSP). In de ondergrond van een vervuild oppervlak worden elektroden aangebracht. Die elektroden warmen de vervuilde grond en het grondwater op, waardoor er onder meer verdamping ontstaat. Zo wordt de bodem integraal gesaneerd. Het hele proces duurt zes maanden, maar zou heel succesvol zijn.

Op het terrein dat vroeger tot de RTT behoorde (de voorloper van Belgacom en Proximus), werden tot in 1984 houten telefoonpalen en dwarsliggers bewerkt met het zwaar vervuilende product creosoot. De resten van creosoot kwamen jarenlang ongecontroleerd in de ondergrond terecht. Proximus benadrukt dat dit dossier een uitzondering is. “Uitgraven was gezien de samenstelling van de bodem en de externe milieuvervuiling helemaal geen optie”, zegt Marc Moris, hoofd preventie bij Proximus. “We hebben heel wat technologieën bekeken, zonder succes. Met Euremtech zullen we dit dossier eindelijk kunnen afsluiten. Ook de milieumaatschappij OVAM werd betrokken bij de operatie en zette het licht op groen. Na de sanering van de ondergrond kan dit goed gelegen stuk industriegrond weer gebruikt worden. Concrete plannen hebben we nog niet.”

‘Vlotte ondderhandelingen’

Euremtech is het verlengstuk van het vroegere ERT. De naam werd in 2014 veranderd, maar de activiteit en de vennoten zijn dezelfde gebleven. Stijn Haghebaert en Kristof Van Vooren reisden naar Canada om het vertrouwen te krijgen van McMillan-McGee. “In de hightechsector kan je proberen het wiel zelf uit te vinden, of kan je kijken wie het wiel al heeft uitgevonden heeft”, zegt Haghebaert. “We ontdekten de unieke technologie op een congres in Noord-Amerika. De onderhandelingen om een licentie te krijgen zijn heel vlot verlopen. McMillan-McGee zocht al een tijdje naar een partner om de technologie in Europa ingang te doen vinden.”

De Canadese partner zal het project in Oostende mee aansturen. Na een half jaar zal minstens 30.000 kilogram creosoot worden bovengehaald en op een veilige en milieuvriendelijke manier worden geborgen bij een erkend verwerker. Stijn Haghebaert en Proximus spreken over een contract met een budget van bijna 5 miljoen euro.

Euremtech hoopt met deze technologie Europa rond te gaan. “Dit eerste contract wordt ons visitekaartje en de voorbode van een mooi groeiverhaal”, zegt Haghebaert. “De ET-DSP-techniek heeft een enorm potentieel. De investeringskosten voor apparatuur zijn nochtans niet min en gekwalificeerd personeel is een noodzaak. Toch is een omzetverdubbeling gedurende de komende drie jaar realistisch.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content