Vitrufin, de overkoepelende holding boven verzekeraar Ethias, heeft zijn volledige participatie in Dexia verkocht. Dat maakt het bedrijf donderdag bekend in een persbericht.

De operatie nam verschillende dagen in beslag, een kwart van het belang werd eind vorig jaar verkocht, de rest begin dit jaar. De verkoop vond plaats op de beurs. "We weten dan ook niet wie de koper is", aldus Ethias-woordvoerder Dries Olemans.

Het volledige pakket bestond uit 98 miljoen Dexia-aandelen, goed voor 5,04 procent van het kapitaal van de restbank. De verkoop levert Vitrufin ongeveer 6 miljoen euro op, maar daartegenover staan ook zware minwaarden op de participatie.

"Vorig jaar stonden de aandelen nog in onze boeken voor ongeveer 20 eurocent. Ze werden nu verkocht aan ongeveer 5,5 eurocent per stuk", aldus de woordvoerder. "En de aandelen komen van 15 à 19 euro per stuk vier à vijf jaar geleden".

Door de minwaarden zal de holding Vitrufin in 2012 een verlies lijden van enkele miljoenen euro's. De woordvoerder beklemtoonde dat er geen enkel effect is voor verzekeringsmaatschappij Ethias nv. "Die heeft vorig jaar een behoorlijke winst gemaakt", luidt het.

Ethias zal zelfs een dividend uitkeren aan Vitrufin, geld dat moet dienen om de obligatielening af te betalen die aangegaan werd om de Dexia-aandelen van zijn dochter over te nemen.

"Door de participatie volledig af te boeken, staat de groep niet langer bloot aan het risico op Dexia", beklemtoont Olemans.

Ethias was samen met Arco en de Gemeentelijke Holding één van de historische aandeelhouders van Dexia. Die restbank moest de afgelopen jaren al twee keer gered worden door de overheden en sleurde Arco en Gemeentelijke Holding mee de dieperik in.

Ethias kon zich overeind houden dankzij staatssteun. De verzekeraar zag zijn belang in Dexia echter compleet verwateren door de recente kapitaalverhoging van de Franse en Belgische overheid. (Belga/BO)

Vitrufin, de overkoepelende holding boven verzekeraar Ethias, heeft zijn volledige participatie in Dexia verkocht. Dat maakt het bedrijf donderdag bekend in een persbericht.De operatie nam verschillende dagen in beslag, een kwart van het belang werd eind vorig jaar verkocht, de rest begin dit jaar. De verkoop vond plaats op de beurs. "We weten dan ook niet wie de koper is", aldus Ethias-woordvoerder Dries Olemans. Het volledige pakket bestond uit 98 miljoen Dexia-aandelen, goed voor 5,04 procent van het kapitaal van de restbank. De verkoop levert Vitrufin ongeveer 6 miljoen euro op, maar daartegenover staan ook zware minwaarden op de participatie. "Vorig jaar stonden de aandelen nog in onze boeken voor ongeveer 20 eurocent. Ze werden nu verkocht aan ongeveer 5,5 eurocent per stuk", aldus de woordvoerder. "En de aandelen komen van 15 à 19 euro per stuk vier à vijf jaar geleden". Door de minwaarden zal de holding Vitrufin in 2012 een verlies lijden van enkele miljoenen euro's. De woordvoerder beklemtoonde dat er geen enkel effect is voor verzekeringsmaatschappij Ethias nv. "Die heeft vorig jaar een behoorlijke winst gemaakt", luidt het. Ethias zal zelfs een dividend uitkeren aan Vitrufin, geld dat moet dienen om de obligatielening af te betalen die aangegaan werd om de Dexia-aandelen van zijn dochter over te nemen. "Door de participatie volledig af te boeken, staat de groep niet langer bloot aan het risico op Dexia", beklemtoont Olemans.Ethias was samen met Arco en de Gemeentelijke Holding één van de historische aandeelhouders van Dexia. Die restbank moest de afgelopen jaren al twee keer gered worden door de overheden en sleurde Arco en Gemeentelijke Holding mee de dieperik in. Ethias kon zich overeind houden dankzij staatssteun. De verzekeraar zag zijn belang in Dexia echter compleet verwateren door de recente kapitaalverhoging van de Franse en Belgische overheid. (Belga/BO)