Het management van Ethias heeft oogkleppen op. Een boete van 378 miljoen euro in de boeken schrijven als een lening aan de fiscus. Il faut le faire. De top van de verzekeraar was zo overtuigd van het eigen gelijk dat zelfs geen provisie werd aangelegd.

Ethias moet de boete nu door de resultaten van 2014 en 2015 jagen. Voor 2014 zou het nettoverlies op 120 à 140 miljoen euro uitkomen. Dat betekent ook dat er de komende jaren niets opzij kan worden gezet voor de terugbetaling van een lening van 278 miljoen euro in januari 2019.

Ethias heeft grote kuis gehouden, maar het had beter nog wat verder gedweild

"We maken al twee jaar op rij winst. Uiterlijk in 2019, maar hopelijk een aantal jaren vroeger zullen de regeringen kunnen deelnemen in de winst." Het is een onrealistisch optimistische uitspraak van Benoît Verwilghen, co-CEO van Ethias, in een interview met Trends minder dan een half jaar geleden. Ook co-CEO Bernard Thiry ziet het leven door een roze bril. "Er is geen enkele nood aan nieuw kapitaal", zei hij onlangs in een reactie op mediaberichten over een nijpend tekort aan kapitaal. Thiry voegde eraan toe dat de aanhoudend lage rente Ethias net zoveel pijn doet als elke andere verzekeraar. Maar dat durven we toch in twijfel te trekken. Het 'oude' Ethias ging veel verder dan zijn concurrenten inzake levenslang gegarandeerd hoge rentes en risicovolle beleggingen zoals CDO's.

Het management heeft er de voorbije jaren alles aan gedaan om de buitenwereld wijs te maken dat Ethias niet meer dezelfde is. Er is grote kuis gehouden, ja, maar de kuisploeg is zich veel te snel op de borst beginnen te kloppen en had beter nog wat verder gedweild. Want met de spoken uit het verleden onder de mat te vegen, zijn ze nog niet voorgoed verdreven.

Het management van Ethias heeft oogkleppen op. Een boete van 378 miljoen euro in de boeken schrijven als een lening aan de fiscus. Il faut le faire. De top van de verzekeraar was zo overtuigd van het eigen gelijk dat zelfs geen provisie werd aangelegd. Ethias moet de boete nu door de resultaten van 2014 en 2015 jagen. Voor 2014 zou het nettoverlies op 120 à 140 miljoen euro uitkomen. Dat betekent ook dat er de komende jaren niets opzij kan worden gezet voor de terugbetaling van een lening van 278 miljoen euro in januari 2019. "We maken al twee jaar op rij winst. Uiterlijk in 2019, maar hopelijk een aantal jaren vroeger zullen de regeringen kunnen deelnemen in de winst." Het is een onrealistisch optimistische uitspraak van Benoît Verwilghen, co-CEO van Ethias, in een interview met Trends minder dan een half jaar geleden. Ook co-CEO Bernard Thiry ziet het leven door een roze bril. "Er is geen enkele nood aan nieuw kapitaal", zei hij onlangs in een reactie op mediaberichten over een nijpend tekort aan kapitaal. Thiry voegde eraan toe dat de aanhoudend lage rente Ethias net zoveel pijn doet als elke andere verzekeraar. Maar dat durven we toch in twijfel te trekken. Het 'oude' Ethias ging veel verder dan zijn concurrenten inzake levenslang gegarandeerd hoge rentes en risicovolle beleggingen zoals CDO's. Het management heeft er de voorbije jaren alles aan gedaan om de buitenwereld wijs te maken dat Ethias niet meer dezelfde is. Er is grote kuis gehouden, ja, maar de kuisploeg is zich veel te snel op de borst beginnen te kloppen en had beter nog wat verder gedweild. Want met de spoken uit het verleden onder de mat te vegen, zijn ze nog niet voorgoed verdreven.