Ethias ligt onder vuur van de toezichthouder omdat de verzekeraar voor de tweede keer op rij niet slaagde voor de Europese stresstesten. De molensteen om de nek van Ethias zijn de resterende First A-contracten in portefeuille (goed voor een bedrag van 1,4 miljard euro). De First-rekening garandeert klanten levenslang een rente van gemiddeld 3,4 procent. In de huidige rente-omgeving is zo'n rendement niet meer haalbaar voor de verzekeraar. Daarom start Ethias een nieuwe actie om contracten af te kopen.

Bij vorige operaties bood Ethias zijn klanten een premie van maximaal 14 procent. Nu biedt de verzekeraar de resterende 26.000 klanten met een First A-rekening een uitstappremie van 25 procent. Dat vernam Trends uit goede bron en het bedrijf bevestigt het nieuws. Het bod loopt van 7 november tot 2 december.

Een voorwaarde is dat de klanten hun First-rekening volledig afsluiten. Bij vorige operaties stond het hun vrij gedeeltelijk op het bod in te gaan, en een deel van het geld te laten staan. Dat is nu niet meer mogelijk.

Dankzij eerdere uitkoopoperaties slaagde Ethias erin zijn First-portefeuille af te bouwen van 9 naar 1,4 miljard euro. De verzekeringsmaatschappij beseft dat de overblijvers een moeilijk te overtuigen groep vormen. De First A garandeert de klanten een vast rendement tot op hun honderdste verjaardag. Alleen de klant heeft de optie eruit te stappen. Ethias zelf kan de voorwaarden niet aanpassen.

De First-rekening garandeert klanten levenslang een rente van gemiddeld 3,4 procent. In de huidige rente-omgeving is zo'n rendement niet meer haalbaar voor de verzekeraar.

Dankzij de extra hoge afkooppremie wil Ethias zo veel mogelijk klanten overtuigen toch eruit te stappen. Op die manier wil de verzekeraar zijn solvabiliteitsratio gevoelig verbeteren en zijn rentegevoeligheid verminderen. Ethias heeft een zwakke solvabiliteitsmarge. Bij de stresstesten bleek dat de maatschappij onvoldoende kapitaalbuffers heeft om een langdurige periode van lage rente of een zware financiële schok te doorstaan.

Enkele weken geleden lanceerde AXA eveneens een uitkoopbod op zijn Crest20-spaarverzekeringen. Die producten boden een levenslange rente van 4,75 procent. Nadat AXA de rente voor nieuwe premies op 0,2 procent had gezet, bood ze polishouders een eenmalige exitpremie van 25 procent. Twee derde van de 27.000 klanten ging daarop in.

Ethias hoopt even succesvol te zijn. Hoe hoger het aantal klanten die op het bod ingaan, hoe lager de dekking die de verzekeraar moet zoeken via een herverzekeringscontract. Ethias wil het resterende First-risico laten herverzekeren en voert daarover gesprekken. Zowel de uitkoopoperatie als een eventueel herverzekeringscontract zal de resultaten drukken. Vorig jaar maakte Ethias een operationele winst van 291 miljoen euro, maar die werd voor 243 miljoen euro opgegeten door een eerdere uitkoopoperatie.

Ethias ligt onder vuur van de toezichthouder omdat de verzekeraar voor de tweede keer op rij niet slaagde voor de Europese stresstesten. De molensteen om de nek van Ethias zijn de resterende First A-contracten in portefeuille (goed voor een bedrag van 1,4 miljard euro). De First-rekening garandeert klanten levenslang een rente van gemiddeld 3,4 procent. In de huidige rente-omgeving is zo'n rendement niet meer haalbaar voor de verzekeraar. Daarom start Ethias een nieuwe actie om contracten af te kopen.Bij vorige operaties bood Ethias zijn klanten een premie van maximaal 14 procent. Nu biedt de verzekeraar de resterende 26.000 klanten met een First A-rekening een uitstappremie van 25 procent. Dat vernam Trends uit goede bron en het bedrijf bevestigt het nieuws. Het bod loopt van 7 november tot 2 december.Een voorwaarde is dat de klanten hun First-rekening volledig afsluiten. Bij vorige operaties stond het hun vrij gedeeltelijk op het bod in te gaan, en een deel van het geld te laten staan. Dat is nu niet meer mogelijk.Dankzij eerdere uitkoopoperaties slaagde Ethias erin zijn First-portefeuille af te bouwen van 9 naar 1,4 miljard euro. De verzekeringsmaatschappij beseft dat de overblijvers een moeilijk te overtuigen groep vormen. De First A garandeert de klanten een vast rendement tot op hun honderdste verjaardag. Alleen de klant heeft de optie eruit te stappen. Ethias zelf kan de voorwaarden niet aanpassen.Dankzij de extra hoge afkooppremie wil Ethias zo veel mogelijk klanten overtuigen toch eruit te stappen. Op die manier wil de verzekeraar zijn solvabiliteitsratio gevoelig verbeteren en zijn rentegevoeligheid verminderen. Ethias heeft een zwakke solvabiliteitsmarge. Bij de stresstesten bleek dat de maatschappij onvoldoende kapitaalbuffers heeft om een langdurige periode van lage rente of een zware financiële schok te doorstaan.Enkele weken geleden lanceerde AXA eveneens een uitkoopbod op zijn Crest20-spaarverzekeringen. Die producten boden een levenslange rente van 4,75 procent. Nadat AXA de rente voor nieuwe premies op 0,2 procent had gezet, bood ze polishouders een eenmalige exitpremie van 25 procent. Twee derde van de 27.000 klanten ging daarop in.Ethias hoopt even succesvol te zijn. Hoe hoger het aantal klanten die op het bod ingaan, hoe lager de dekking die de verzekeraar moet zoeken via een herverzekeringscontract. Ethias wil het resterende First-risico laten herverzekeren en voert daarover gesprekken. Zowel de uitkoopoperatie als een eventueel herverzekeringscontract zal de resultaten drukken. Vorig jaar maakte Ethias een operationele winst van 291 miljoen euro, maar die werd voor 243 miljoen euro opgegeten door een eerdere uitkoopoperatie.