Een beschrijvend bodemonderzoek van een onafhankelijk expert bevestigt dat de oude stortplaats in Kapelle-op-den-Bos potentieel gevaarlijk is voor de gezondheid en gesaneerd moet worden. In de grond is ongeveer vijftig milligram asbest per kilogram gevonden, vijf keer meer dan aangewezen, maar wel nog beduidend onder de alarmdrempel van honderd milligram.

OVAM, die het bodemonderzoek heeft goedgekeurd, zal Eternit op de hoogte brengen van het verdict. Op het terrein liggen vandaag een sporthal en voetbalterreinen, wat de sanering bemoeilijkt. "Maar voor de stukken die nog niet voldoende afgedekt zijn, wordt het bedrijf aangeraden om die te verharden of zelfs ontoegankelijk te maken voor het publiek', zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen.

Bodemsaneringsproject

Tegen 1 juli moet een tweede bodemonderzoek uitmaken hoe ver de asbestverontreiniging precies reikt en welke stukken grond moeten worden gesaneerd. Nog eens twee maanden later moet Eternit een bodemsaneringsproject aan OVAM voorleggen.

Het bodemonderzoek kwam er nadat een asbestslachtoffer eind vorig jaar kon aantonen dat een beek langs het terrein vervuild was. Eternit werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Het bedrijf ging in beroep. (Belga/INM)

Een beschrijvend bodemonderzoek van een onafhankelijk expert bevestigt dat de oude stortplaats in Kapelle-op-den-Bos potentieel gevaarlijk is voor de gezondheid en gesaneerd moet worden. In de grond is ongeveer vijftig milligram asbest per kilogram gevonden, vijf keer meer dan aangewezen, maar wel nog beduidend onder de alarmdrempel van honderd milligram. OVAM, die het bodemonderzoek heeft goedgekeurd, zal Eternit op de hoogte brengen van het verdict. Op het terrein liggen vandaag een sporthal en voetbalterreinen, wat de sanering bemoeilijkt. "Maar voor de stukken die nog niet voldoende afgedekt zijn, wordt het bedrijf aangeraden om die te verharden of zelfs ontoegankelijk te maken voor het publiek', zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen. Bodemsaneringsproject Tegen 1 juli moet een tweede bodemonderzoek uitmaken hoe ver de asbestverontreiniging precies reikt en welke stukken grond moeten worden gesaneerd. Nog eens twee maanden later moet Eternit een bodemsaneringsproject aan OVAM voorleggen. Het bodemonderzoek kwam er nadat een asbestslachtoffer eind vorig jaar kon aantonen dat een beek langs het terrein vervuild was. Eternit werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Het bedrijf ging in beroep. (Belga/INM)