Inzet van de discussie is de driejaarlijkse evaluatie van de nucleaire provisies. Dat is een spaarpot waarmee in de toekomst de stopzetting en ontmanteling van de Belgische kerncentrales moet worden betaald, en de berging van het radioactief afval. Het wordt beheerd door Synatom en bevat zowat 14,5 miljard euro.

De Commissie voor Nucleaire Voorzieningen zegt nu dat die spaarpot moet worden uitgebreid, met 3,3 miljard euro. De commissie verwijst onder meer naar de lagere intrestvoeten en stijgende kosten voor onder meer het opslaan van het kernafval.

Maar Engie noemt dat bedrag 'disproportioneel'. In hun eigen voorstel hadden ze een verhoging met 900 miljoen voorgesteld. Het energiebedrijf verwijst naar een Europese benchmark. Ons land kent nu al de hoogste provisies van Europa, klinkt het.

Het bedrijf gaat nu een aangepast voorstel indienen. Nadien zal bekeken worden of naar het Marktenhof zal worden gestapt. Dat is een speciale kamer van het Brusselse hof van beroep. Het is voor het eerst dat Engie niet akkoord gaat met de driejaarlijkse evaluatie door de CNV.

De discussie valt midden in het overleg tussen Engie en de federale regering om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 te verlengen.

Inzet van de discussie is de driejaarlijkse evaluatie van de nucleaire provisies. Dat is een spaarpot waarmee in de toekomst de stopzetting en ontmanteling van de Belgische kerncentrales moet worden betaald, en de berging van het radioactief afval. Het wordt beheerd door Synatom en bevat zowat 14,5 miljard euro. De Commissie voor Nucleaire Voorzieningen zegt nu dat die spaarpot moet worden uitgebreid, met 3,3 miljard euro. De commissie verwijst onder meer naar de lagere intrestvoeten en stijgende kosten voor onder meer het opslaan van het kernafval. Maar Engie noemt dat bedrag 'disproportioneel'. In hun eigen voorstel hadden ze een verhoging met 900 miljoen voorgesteld. Het energiebedrijf verwijst naar een Europese benchmark. Ons land kent nu al de hoogste provisies van Europa, klinkt het. Het bedrijf gaat nu een aangepast voorstel indienen. Nadien zal bekeken worden of naar het Marktenhof zal worden gestapt. Dat is een speciale kamer van het Brusselse hof van beroep. Het is voor het eerst dat Engie niet akkoord gaat met de driejaarlijkse evaluatie door de CNV.De discussie valt midden in het overleg tussen Engie en de federale regering om de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 te verlengen.