Zelf spreekt Engie van een 'zeer sterke operationele prestatie in uitzonderlijke marktomstandigheden'. Het energiebedrijf krikt zijn jaarprognose op. Engie verwacht voor 2022 een ebitda tussen 11,7 miljard euro en 12,7 miljard euro.

Het aandeel van hernieuwbare energie in de bedrijfswinst steeg in het eerste kwartaal van 2022 naar 472 miljoen euro (+ 73 procent), dat van thermische energie steeg tot 531 miljoen euro (+ 92 procent).

Het aandeel van nucleaire energie steeg op jaarbasis van 53 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2021 tot 583 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Die stijging valt te verklaren door de veel hogere prijzen, die gedeeltelijk werden gecompenseerd door stijgende belastingen, specifiek voor centrales in België, en lagere geproduceerde volumes, aldus Engie.

In de marge van de voorstelling van de kwartaalresultaten zei Catherine MacGregor, de CEO van Engie, nog dat het bedrijf een akkoord heeft bereikt met het Russische Gazprom over de betaling van aardgasleveringen. Volgens de CEO beantwoordt het akkoord aan de Europese sancties. De volgende betaling zal voor het einde van de maand in euro's gebeuren, schrijft persbureau Reuters.

Sinds eind maart daalde de directe blootstelling van Engie bij Gazprom tot iets minder dan 5 TWh, komende van 15 TWh. Engie heeft daarnaast nog bijkomende acties genomen om zijn bevoorrading te verzekeren, zegt het bedrijf dinsdag, zoals meer volume afnemen bij bestaande leveranciers en contracten afsluiten met nieuwe leveranciers, net als maatregelen om zich in te dekken (hedging, red.) tegen sterke prijsschommelingen.

Zelf spreekt Engie van een 'zeer sterke operationele prestatie in uitzonderlijke marktomstandigheden'. Het energiebedrijf krikt zijn jaarprognose op. Engie verwacht voor 2022 een ebitda tussen 11,7 miljard euro en 12,7 miljard euro. Het aandeel van hernieuwbare energie in de bedrijfswinst steeg in het eerste kwartaal van 2022 naar 472 miljoen euro (+ 73 procent), dat van thermische energie steeg tot 531 miljoen euro (+ 92 procent). Het aandeel van nucleaire energie steeg op jaarbasis van 53 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2021 tot 583 miljoen euro in het eerste kwartaal van dit jaar. Die stijging valt te verklaren door de veel hogere prijzen, die gedeeltelijk werden gecompenseerd door stijgende belastingen, specifiek voor centrales in België, en lagere geproduceerde volumes, aldus Engie. In de marge van de voorstelling van de kwartaalresultaten zei Catherine MacGregor, de CEO van Engie, nog dat het bedrijf een akkoord heeft bereikt met het Russische Gazprom over de betaling van aardgasleveringen. Volgens de CEO beantwoordt het akkoord aan de Europese sancties. De volgende betaling zal voor het einde van de maand in euro's gebeuren, schrijft persbureau Reuters. Sinds eind maart daalde de directe blootstelling van Engie bij Gazprom tot iets minder dan 5 TWh, komende van 15 TWh. Engie heeft daarnaast nog bijkomende acties genomen om zijn bevoorrading te verzekeren, zegt het bedrijf dinsdag, zoals meer volume afnemen bij bestaande leveranciers en contracten afsluiten met nieuwe leveranciers, net als maatregelen om zich in te dekken (hedging, red.) tegen sterke prijsschommelingen.