Engie Electrabel schrapt investeringen voor levensduurverlenging kerncentrales

Kernreactor Tihange 3

Engie Electrabel bereidt de kernuitstap in 2025 voor. Dat heeft nucleaire topman Thierry Saegeman aan het personeel laten weten.

‘Na constructieve gesprekken moeten we vaststellen dat de huidige regering de duidelijke intentie heeft om het regeerakkoord uit te voeren’, zegt Saegeman, de Chief Nuclear Officer van Electrabel, in een boodschap aan het personeel, zo verneemt onze redactie . ‘We kunnen dus concluderen dat de Belgische regering definitief heeft gekozen voor de bouw van nieuwe gascentrales. Dat betekent twee dingen. Ten eerste: een volledige kernuitstap. Ten tweede: een finale beslissing (over een eventuele verlenging, nvdr.) moeten we niet voor het einde van 2021 verwachten.’

‘De medewerkers van Electrabel en Tractebel Engineering die vandaag werken aan de langetermijnuitbating van Doel 4 en Tihange 3 (de twee jongste kerncentrales die langer zouden kunnen overblijven, nvdr.) zullen we vragen de lijst van projecten te herbekijken en in 2021 te focussen op projecten die nodig zijn, ook als er geen levensduurverlenging van de kerncentrales komt’, gaat Saegeman verder. ‘We kunnen geen tientallen miljoenen euro investeren zonder rendementszekerheid en bereiden ons dus voor op een definitieve stopzetting.’

We zullen alles herbekijken op technisch, financieel en menselijk vlak.

Anne-Sophie Hugé, woordvoerder Engie Electrabel

‘Dit is een logisch gevolg van wat er in het regeerakkoord werd beslist. We zijn verantwoordelijk voor het beheer van de stillegging en de ontmanteling van de nucleaire installaties en kunnen niet oneindig blijven wachten. Daarom zullen we alles herbekijken op technisch, financieel en menselijk vlak’, legt woordvoerder Anne-Sophie Hugé uit. ‘Comfortabel is dat niet, al blijven we natuurlijk ter beschikking van de regering’, klinkt het.

Het is de eerste keer dat Engie Electrabel concrete acties verbindt aan de beslissing van de Belgische regering om de kerncentrales tegen eind 2025 uit dienst te nemen. Toch blijft ze de deur op een kiertje houden. Saegeman schrapt immers alleen de projecten die uitsluitend gericht zijn op de levensduurverlenging. Projecten, die ook nodig zijn indien de langetermijnuitbating niet doorgaat, gaan wel door.

De regering wil pas eind volgend jaar een beslissing nemen over de definitieve sluiting. Ze wil eerst afwachten of er wel voldoende alternatieve stroomproductie zal zijn. Daarvoor legt ze de laatste hand aan een ondersteuningsmechanisme, dat investeerders in die nieuwe productie over de streep moet trekken. Ook Engie Electrabel is trouwens één van de kandidaten daarvoor.

Mocht er niet voldoende productiecapaciteit bijkomen, dan wil de regering alsnog een verlenging van de levensduur van Doel 4 en Tihange 3 bekijken. In een nota die Engie Electrabel eind september aan de regeringsonderhandelaars bezorgde, liet ze weten dat in dat geval de twee centrales met elf maanden vertraging, dus ten vroegste eind 2026, opnieuw operationeel zouden kunnen zijn.

Reactie Tinne Van der Straeten: ‘Blij dat groep zich inschakelt in energietransitie’

Minister van Energie Tinne Van der Straeten is ‘blij’ dat Engie Electrabel ‘zich inschakelt in het regeerakkoord’ en ‘in de energietransitie’. Zo heeft de Groen-minister dinsdag in het VRT-programma Terzake gereageerd op het nieuws dat de energiegroep de investeringen voor de levensduurverlenging van de kerncentrales heeft geschrapt.

‘Ik ben blij dat één van de grootste exploitanten in ons land zegt: we nemen akte van het regeerakkoord en we schakelen ons in in het regeerakkoord’, zei Van der Straeten. Het besluit betekent volgens de minister dat ‘de groep zich inschakelt in de energietransitie, in de toekomst.’

De regering-De Croo heeft bij haar aantreden bevestigd dat alle zeven kerncentrales in 2025 worden gesloten. Wel volgt in november 2021 nog een evaluatie. Van der Straeten verzekert dat ‘het licht niet zal uitgaan’ en dat ‘de juiste maatregelen’ genomen zullen worden indien er een probleem met de bevoorradingszekerheid zou opduiken.

Voor Van der Straeten gaat het erom het kader naar klimaatneutraliteit te creëren dat ervoor zorgt dat de vele hernieuwbare energieprojecten ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. In afwachting zullen daarbij ook vervuilende gascentrales ingeschakeld moeten worden. ‘Het is zoals de verbouwing van een huis. Het wordt eerst erger voor het beter wordt. Eerst zit je in het stof om nadien blij te zijn dat je die inspanning hebt gedaan’, aldus de minister, die erop wijst dat gascentrales ook nodig zouden zijn indien de levensduur van de laatste kerncentrales zou worden verlengd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content