Volgens de voorlopige jaarrekening verloor EMC in zijn verlengde boekjaar 2011 zo'n 1,7 miljoen euro. Het eigen vermogen eindigde lager dan een derde van het kapitaal van 3,6 miljoen euro. Er stonden nog wel voldoende liquide middelen op de balans en er waren voor 700.000 euro bestellingen in uitvoering.

EMC Medical Instruments houdt op 21 maart zijn algemene vergadering. Meer dan 70 aandeelhouders moeten dan een herstelplan goedkeuren voor de ontwikkelaar van koelmachines voor de behandeling van sportletsels. De Limburgers hebben een medische koelmachine ontwikkeld, die recent nog is ingezet bij de revalidatie van Standard-kapitein Jelle Van Damme.

Volgens de uitnodiging aan de aandeelhouders zoekt EMC nieuwe investeerders. "Daarover kan ik niets zeggen voor de algemene vergadering de plannen heeft goedgekeurd", zegt gedelegeerd bestuurder Stephan Raemaekers.

Het herstelplan volgt op turbulente maanden. In september kreeg stichter-gedelegeerd bestuurder Koenraad Kunnen (47) gezondheidsproblemen. Tijdens zijn behandeling werd zijn mandaat beëindigd. Zijn opvolger, Erik Vanderstraeten, werd vier maanden later ontslagen.

Te midden van juridische geschillen werden op Valentijnsdag dan twee nieuwe gedelegeerde bestuurders benoemd: KV Mechelen-bestuurslid Christian Deprez en Stephan Raemaekers. Deprez heeft een achtergrond in de handel in nieuwe technologie voor de gezondheidszorg, onder andere als Europees verkoopdirecteur van Corventis, een ontwikkelaar van draadloze hartmonitoring. Hij is ook senior advisor Life Sciences-Health Care bij Deloitte. Stephan Raemaekers is econoom en Vlerick-alumnus. Hij is een voormalig Global Lead Service Partner in de SAP-consultancy van Deloitte.
Machines zijn op de markt

Ondertussen heeft EMC al enkele tientallen exemplaren van zijn ThermoGuider 300-koelmachine laten assembleren. "De machines werken", bevestigt zaakvoerder Jan Willems van Orbipro, een gespecialiseerde groothandel voor het sportmilieu en een van de verdelers van EMC.

Uit goede bron horen we dat er in Duitsland in vijf grote ziekenhuizen een project is opgezet om de werking van de machines bij patiënten te verifiëren.

De tests waren gestart in samenwerking met een grote producent van implantaten, die overwoog de producten van EMC te verdelen. Door de strubbelingen in het management van EMC is het onduidelijk of die plannen nog doorgaan.

Een van de leidende figuren achter EMC is Jef Dockx, bekend van de familiale logistieke groep Dockx. In de ontwerpjaarrekening komt zijn naam echter niet voor op de lijst van bestuurders. Nochtans is hij volgens het handelsregister een van de grotere aandeelhouders van EMC en is zijn ontslag als bestuurder niet in het staatsblad verschenen. Jef Dockx zelf konden we ondanks aandringen niet bereiken. (B.L.)

Volgens de voorlopige jaarrekening verloor EMC in zijn verlengde boekjaar 2011 zo'n 1,7 miljoen euro. Het eigen vermogen eindigde lager dan een derde van het kapitaal van 3,6 miljoen euro. Er stonden nog wel voldoende liquide middelen op de balans en er waren voor 700.000 euro bestellingen in uitvoering. EMC Medical Instruments houdt op 21 maart zijn algemene vergadering. Meer dan 70 aandeelhouders moeten dan een herstelplan goedkeuren voor de ontwikkelaar van koelmachines voor de behandeling van sportletsels. De Limburgers hebben een medische koelmachine ontwikkeld, die recent nog is ingezet bij de revalidatie van Standard-kapitein Jelle Van Damme. Volgens de uitnodiging aan de aandeelhouders zoekt EMC nieuwe investeerders. "Daarover kan ik niets zeggen voor de algemene vergadering de plannen heeft goedgekeurd", zegt gedelegeerd bestuurder Stephan Raemaekers. Het herstelplan volgt op turbulente maanden. In september kreeg stichter-gedelegeerd bestuurder Koenraad Kunnen (47) gezondheidsproblemen. Tijdens zijn behandeling werd zijn mandaat beëindigd. Zijn opvolger, Erik Vanderstraeten, werd vier maanden later ontslagen. Te midden van juridische geschillen werden op Valentijnsdag dan twee nieuwe gedelegeerde bestuurders benoemd: KV Mechelen-bestuurslid Christian Deprez en Stephan Raemaekers. Deprez heeft een achtergrond in de handel in nieuwe technologie voor de gezondheidszorg, onder andere als Europees verkoopdirecteur van Corventis, een ontwikkelaar van draadloze hartmonitoring. Hij is ook senior advisor Life Sciences-Health Care bij Deloitte. Stephan Raemaekers is econoom en Vlerick-alumnus. Hij is een voormalig Global Lead Service Partner in de SAP-consultancy van Deloitte. Machines zijn op de markt Ondertussen heeft EMC al enkele tientallen exemplaren van zijn ThermoGuider 300-koelmachine laten assembleren. "De machines werken", bevestigt zaakvoerder Jan Willems van Orbipro, een gespecialiseerde groothandel voor het sportmilieu en een van de verdelers van EMC. Uit goede bron horen we dat er in Duitsland in vijf grote ziekenhuizen een project is opgezet om de werking van de machines bij patiënten te verifiëren. De tests waren gestart in samenwerking met een grote producent van implantaten, die overwoog de producten van EMC te verdelen. Door de strubbelingen in het management van EMC is het onduidelijk of die plannen nog doorgaan. Een van de leidende figuren achter EMC is Jef Dockx, bekend van de familiale logistieke groep Dockx. In de ontwerpjaarrekening komt zijn naam echter niet voor op de lijst van bestuurders. Nochtans is hij volgens het handelsregister een van de grotere aandeelhouders van EMC en is zijn ontslag als bestuurder niet in het staatsblad verschenen. Jef Dockx zelf konden we ondanks aandringen niet bereiken. (B.L.)