Na maanden van onzekerheid krijgt Electrawinds zijn verhoopte kapitaalinjectie. Het Duitse investeringsfonds ECT zette het licht op groen voor een inbreng van 95 miljoen en een feitelijk samengaan met het Oostendse groene-energiebedrijf. Topman Luc Desender is opgelucht.

Er waren nogal wat twijfels over wat de aandeelhouders van ECT zouden doen. Heeft u ooit getwijfeld aan het welslagen van de operatie?

Luc Desender: "Het was niet gemakkelijk, maar we hebben er met een heel team keihard voor gevochten. De algemene context zat vooral tegen. De voorbije vier maanden regende het negatieve berichten over Europa. Pas de voorbije weken keerde het tij een beetje. Ik heb nooit gewanhoopt maar ik kan je verzekeren: het was een berg werk en nog veel meer stress."

Wat betekent de Duitse cashstroom concreet voor de werking en strategie van Electrawinds, en voor de aandeelhoudersstructuur?

Desender: "Voor de evolutie van Electrawinds is het een uitstekende zaak, zoveel is duidelijk. We hebben opnieuw geld om onze groei te financieren. Er moest iets gebeuren, want ons bedrijf is actief in een kapitaalintensieve sector. Dat zal altijd zo blijven."

"Over de aandeelhoudersstructuur kan ik vandaag nog niet voor 100 procent uitsluitsel geven. Zeker is wel dat de oorspronkelijke eigenaarsfamilies (een vijftal, waaronder de familie Desender) ook hoofdaandeelhouders blijven. Ik schat voor zo'n 60 procent. Daarvan heeft de familie Desender een ruime meerderheid."

Mogen we het woord fusie in de mond nemen? Of is dit zelfs een de facto overname van Electrawinds?

Desender: "Het is inderdaad een soort fusie, maar Electrawinds blijft Electrawinds, een groeibedrijf dus met een gezonde ambitie in een nichesector. We blijven baas in eigen huis. Het woord overname is niet op zijn plaats."

Electrawinds noteert na het samengaan met ECT op de beurs van Frankfurt. Wanneer volgt een notering in Brussel?

Desender: "Daar zullen we nog mee wachten. Op korte termijn gebeurt dat zeker niet. Alles hangt af van hoe het beursklimaat evolueert en dat kan niemand voorspellen."

Blijft de naam Electrawinds overeind?

Desender: "De naam Electrawinds blijft integraal overeind. Meer zelfs: ECT gaat in de toekomst ook door het leven als Electrawinds." (KC)

Na maanden van onzekerheid krijgt Electrawinds zijn verhoopte kapitaalinjectie. Het Duitse investeringsfonds ECT zette het licht op groen voor een inbreng van 95 miljoen en een feitelijk samengaan met het Oostendse groene-energiebedrijf. Topman Luc Desender is opgelucht. Er waren nogal wat twijfels over wat de aandeelhouders van ECT zouden doen. Heeft u ooit getwijfeld aan het welslagen van de operatie?Luc Desender: "Het was niet gemakkelijk, maar we hebben er met een heel team keihard voor gevochten. De algemene context zat vooral tegen. De voorbije vier maanden regende het negatieve berichten over Europa. Pas de voorbije weken keerde het tij een beetje. Ik heb nooit gewanhoopt maar ik kan je verzekeren: het was een berg werk en nog veel meer stress." Wat betekent de Duitse cashstroom concreet voor de werking en strategie van Electrawinds, en voor de aandeelhoudersstructuur?Desender: "Voor de evolutie van Electrawinds is het een uitstekende zaak, zoveel is duidelijk. We hebben opnieuw geld om onze groei te financieren. Er moest iets gebeuren, want ons bedrijf is actief in een kapitaalintensieve sector. Dat zal altijd zo blijven.""Over de aandeelhoudersstructuur kan ik vandaag nog niet voor 100 procent uitsluitsel geven. Zeker is wel dat de oorspronkelijke eigenaarsfamilies (een vijftal, waaronder de familie Desender) ook hoofdaandeelhouders blijven. Ik schat voor zo'n 60 procent. Daarvan heeft de familie Desender een ruime meerderheid." Mogen we het woord fusie in de mond nemen? Of is dit zelfs een de facto overname van Electrawinds? Desender: "Het is inderdaad een soort fusie, maar Electrawinds blijft Electrawinds, een groeibedrijf dus met een gezonde ambitie in een nichesector. We blijven baas in eigen huis. Het woord overname is niet op zijn plaats." Electrawinds noteert na het samengaan met ECT op de beurs van Frankfurt. Wanneer volgt een notering in Brussel?Desender: "Daar zullen we nog mee wachten. Op korte termijn gebeurt dat zeker niet. Alles hangt af van hoe het beursklimaat evolueert en dat kan niemand voorspellen." Blijft de naam Electrawinds overeind? Desender: "De naam Electrawinds blijft integraal overeind. Meer zelfs: ECT gaat in de toekomst ook door het leven als Electrawinds." (KC)