'We kunnen niet uitsluiten dat de gelijktijdige stilstand van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 verlengd kan worden of voorbij 2019 zal duren tot in 2020', schrijft CEO Philippe Van Troeye in een brief aan Marghem (MR), waarover de Franstalige krant Le Soir vrijdag bericht. Tot nu toe is gepland dat de drie kernreactoren in kwestie, de oudste reactoren van het land, in de tweede helft van dit jaar stilliggen voor de nodige werken voor de levensduurverlenging (tot 2025) van de centrales. Volgens de huidige kalender moeten de werken voor Tihange 1 afgerond worden op 28 november, voor Doel 2 20 december en voor Doel 1 27 december. De brief aan Marghem stelt die agenda ter discussie, schrijft de krant.

CEO Van Troeye raadt de minister aan rekening te houden met deze 'onzekerheden' over 'de beschikbaarheid of onbeschikbaarheid van 2.000 megawatt nucleaire capaciteit voor de winterperiode 2019-2020'. Minister Marghem kan een strategische reserve aanleggen voor komende winter om een potentieel capaciteitstekort op te vangen. Maar Le Soir heeft vernomen dat Marghem na advies van hoogspanningsbetbeheerder Elia en haar kabinet de beslissing genomen neemt om geen reserve aan te leggen. Die beslissing dateert naar verluidt van voor de brief. De woordvoerster van Marghem zegt in de krant dat op basis van de nieuwe informatie een nieuwe analyse gevraagd is. Marghem kan tot in september het volume van de strategische reserve herzien.

'Electrabel heeft vorige week de minister van Energie en Elia verwittigd van het feit dat niet kan worden uitgesloten dat de geplande revisies van Doel 1-2 en Tihange 1 in het kader van de levensduurverlenging meer tijd vragen dan eerst geschat', ludit de reactie van Electrabel via Twitter. De analyses lopen momenteel en er zijn nu niet voldoende precieze elementen om de inschatting aan te passen.

Het bedrijf meldt nog dat de heropstart van Doel 1 en Doel 2 gepland is op respectievelijk 15 maart en 28 januari, en dus in de eerste helft van het jaar elektriciteit zullen produceren. 'In de tweede helft van het jaar zullen deze, samen met Tihange 1, stilgelegd worden voor werken in het kader van de levensduurverlenging', luidt het.

'We kunnen niet uitsluiten dat de gelijktijdige stilstand van Tihange 1, Doel 1 en Doel 2 verlengd kan worden of voorbij 2019 zal duren tot in 2020', schrijft CEO Philippe Van Troeye in een brief aan Marghem (MR), waarover de Franstalige krant Le Soir vrijdag bericht. Tot nu toe is gepland dat de drie kernreactoren in kwestie, de oudste reactoren van het land, in de tweede helft van dit jaar stilliggen voor de nodige werken voor de levensduurverlenging (tot 2025) van de centrales. Volgens de huidige kalender moeten de werken voor Tihange 1 afgerond worden op 28 november, voor Doel 2 20 december en voor Doel 1 27 december. De brief aan Marghem stelt die agenda ter discussie, schrijft de krant. CEO Van Troeye raadt de minister aan rekening te houden met deze 'onzekerheden' over 'de beschikbaarheid of onbeschikbaarheid van 2.000 megawatt nucleaire capaciteit voor de winterperiode 2019-2020'. Minister Marghem kan een strategische reserve aanleggen voor komende winter om een potentieel capaciteitstekort op te vangen. Maar Le Soir heeft vernomen dat Marghem na advies van hoogspanningsbetbeheerder Elia en haar kabinet de beslissing genomen neemt om geen reserve aan te leggen. Die beslissing dateert naar verluidt van voor de brief. De woordvoerster van Marghem zegt in de krant dat op basis van de nieuwe informatie een nieuwe analyse gevraagd is. Marghem kan tot in september het volume van de strategische reserve herzien. 'Electrabel heeft vorige week de minister van Energie en Elia verwittigd van het feit dat niet kan worden uitgesloten dat de geplande revisies van Doel 1-2 en Tihange 1 in het kader van de levensduurverlenging meer tijd vragen dan eerst geschat', ludit de reactie van Electrabel via Twitter. De analyses lopen momenteel en er zijn nu niet voldoende precieze elementen om de inschatting aan te passen. Het bedrijf meldt nog dat de heropstart van Doel 1 en Doel 2 gepland is op respectievelijk 15 maart en 28 januari, en dus in de eerste helft van het jaar elektriciteit zullen produceren. 'In de tweede helft van het jaar zullen deze, samen met Tihange 1, stilgelegd worden voor werken in het kader van de levensduurverlenging', luidt het.