Dat schrijvenDe Tijd en L'Echo.

De kranten verwijzen naar bronnen binnen GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel.

Beide centrales, Doel 3 en Tihange 2, liggen al bijna een jaar stil omdat in de reactorvaten scheurtjes zitten. Recent werd bekend dat de scheurtjes talrijker en groter zijn dan eerst gedacht.

40 graden

Hoewel FANC nog geen beslissing genomen heeft over het heropstarten, investeert Electrabel nu "enkele miljoenen euro's" in systemen die het koelwater in de noodreservoirs van Doel 3 moeten verwarmen tot boven 40 graden. In het verleden waren installaties in staat om het water tot 30 graden te verwarmen. Voor Tihange 2 wordt nog bekeken of een gelijkaardige installatie wordt aangebracht.

Het koelwater wordt gebruikt om de kerncentrale in noodgevallen snel stil te leggen. Electrabel wil het koelwater verwarmen omdat zo zou kunnen vermeden worden dat de aanwezige scheurtjes vergroten. Want als hete reactorvaten plots worden gekoeld met erg koud water, kan het temperatuurverschil ervoor zorgen dat de scheurtjes nog groter worden.

(Belga/RR)

Dat schrijvenDe Tijd en L'Echo. De kranten verwijzen naar bronnen binnen GDF Suez, het moederbedrijf van Electrabel.Beide centrales, Doel 3 en Tihange 2, liggen al bijna een jaar stil omdat in de reactorvaten scheurtjes zitten. Recent werd bekend dat de scheurtjes talrijker en groter zijn dan eerst gedacht.Hoewel FANC nog geen beslissing genomen heeft over het heropstarten, investeert Electrabel nu "enkele miljoenen euro's" in systemen die het koelwater in de noodreservoirs van Doel 3 moeten verwarmen tot boven 40 graden. In het verleden waren installaties in staat om het water tot 30 graden te verwarmen. Voor Tihange 2 wordt nog bekeken of een gelijkaardige installatie wordt aangebracht.Het koelwater wordt gebruikt om de kerncentrale in noodgevallen snel stil te leggen. Electrabel wil het koelwater verwarmen omdat zo zou kunnen vermeden worden dat de aanwezige scheurtjes vergroten. Want als hete reactorvaten plots worden gekoeld met erg koud water, kan het temperatuurverschil ervoor zorgen dat de scheurtjes nog groter worden.(Belga/RR)