Dat melden Le Soir en De Standaard. Het gaat onder meer om de stoom- en gascentrale Herdersbrug in Brugge en de centrale Awirs 4 in Luik. In totaal gaat het om een bescheiden capaciteit van 341 MW.

Om te vermijden dat de elektriciteit uitvalt op koude en donkere winterdagen besliste de federale regering om een strategische reserve aan te leggen. In ruil voor een vergoeding houden producenten bepaalde centrales onmiddellijk inzetbaar. Die reserve wordt volgende winter uitgebreid van 750 tot 3.500 MW. Of de zes niet-gesloten centrales ingezet worden voor die strategische reserve is evenwel nog onduidelijk.

Le Soir vernam wel dat Electrabel twee grotere centrales (Drogenbos en Esch-sur-Alzette) aanbiedt. "We willen de capaciteit maximaliseren", verklaart Electrabel de koerswijziging. "Als verantwoordelijke marktleider hebben we beslist om centrales te behouden indien dat economisch mogelijk is." Volgens de Franstalige krant zijn er ook wel ingewijden die een andere reden zien. Ze beschouwen de beslissing over de zes centrales als een teken van goodwill in de richting van de regering met wie Electrabel onderhandelingen voert over het langer openhouden van Doel 1 en 2.

(Belga/RR)

Dat melden Le Soir en De Standaard. Het gaat onder meer om de stoom- en gascentrale Herdersbrug in Brugge en de centrale Awirs 4 in Luik. In totaal gaat het om een bescheiden capaciteit van 341 MW.Om te vermijden dat de elektriciteit uitvalt op koude en donkere winterdagen besliste de federale regering om een strategische reserve aan te leggen. In ruil voor een vergoeding houden producenten bepaalde centrales onmiddellijk inzetbaar. Die reserve wordt volgende winter uitgebreid van 750 tot 3.500 MW. Of de zes niet-gesloten centrales ingezet worden voor die strategische reserve is evenwel nog onduidelijk. Le Soir vernam wel dat Electrabel twee grotere centrales (Drogenbos en Esch-sur-Alzette) aanbiedt. "We willen de capaciteit maximaliseren", verklaart Electrabel de koerswijziging. "Als verantwoordelijke marktleider hebben we beslist om centrales te behouden indien dat economisch mogelijk is." Volgens de Franstalige krant zijn er ook wel ingewijden die een andere reden zien. Ze beschouwen de beslissing over de zes centrales als een teken van goodwill in de richting van de regering met wie Electrabel onderhandelingen voert over het langer openhouden van Doel 1 en 2.(Belga/RR)