‘Electrabel haalt slag thuis’

© belga

De regering blaast haar plannen voor de veiling van kernenergie af. De eigenaars van de kerncentrale Tihange 1, de elektriciteitsbedrijven Electrabel en EDF, mogen de geproduceerde kernenergie zelf verkopen.

De regering blaast haar plannen voor de veiling van kernenergie af. De eigenaars van de kerncentrale Tihange 1, de elektriciteitsbedrijven Electrabel en EDF, mogen de geproduceerde kernenergie zelf verkopen. Dat meldt De Tijd vrijdag.

De regering besliste een jaar geleden de kerncentrale Tihange 1 tien jaar langer open te houden. Daarbij werd principieel afgesproken dat die centrale ‘ter beschikking van de markt zou worden gesteld’.

De stroom die na 2015 in Tihange 1 wordt opgewekt zou ten goede komen van meerdere marktpartijen en niet enkel van de huidige eigenaars, de elektriciteitsbedrijven Electrabel (GDF Suez) en EDF.

De regering bestudeerde de voorbije maanden allerlei scenario’s, van een openbare aankoopcentrale tot een veiling waaraan andere leveranciers dan Electrabel konden deelnemen. Daarnaast was er discussie of het zou gaan om de 1.000 megawatt productie van Tihange 1 of een bundel van 1.000 megawatt verspreid over meerdere kernreactoren.

Toen premier Elio Di Rupo (PS) en staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) vorige week vrijdag en definitief akkoord over de energiebevoorrading aankondigden, bleef het stil over de terbeschikkingstelling. Nu blijkt dat dit element volledig is weggevallen in het goedgekeurde plan-Wathelet voor Energie.

“De terbeschikkingstelling komt er niet”, klonk het donderdag op het kabinet-Wathelet. “We hebben van al onze adviseurs en experts het advies gekregen om dat niet te doen omdat het juridisch niet sluitend was”, zegt Isabel Casteleyn, de woordvoerster van Wathelet.

Al jaren klagen concurrenten dat Electrabel met zijn goedkope kernenergie een groot concurrentieel voordeel heeft. Dat de ter beschikkingstelling er niet komt, leidt tot teleurgestelde reacties bij andere elektriciteitsleveranciers.

Electrabel en mede-eigenaar EDF mogen dan wel de stroom uit Tihange 1 zelf gebruiken of verkopen; ze moeten wel een deel van de winst afstaan. Wathelet is nog bezig met de gedetailleerde onderhandelingen, maar de grote principes liggen al vast. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content