"Deze beslissing bevestigt het principe van een confiscatoire en disproportionele bijdrage die de levensvatbaarheid van de operationele activiteiten van Electrabel in België in gevaar brengt", meldt Electrabel in een persbericht.

Electrabel had samen met EDF Luminus en EDF Belgium bij het Grondwettelijk Hof een klacht ingediend tegen de nucleaire bijdrage van 2012. In totaal bedraagt die 550 miljoen euro, voor Electrabel 479 miljoen. Volgens Electrabel houdt de nucleaire bijdrage 'geen rekening met de sterke daling van het resultaat uit de nucleaire elektriciteitsproductie'.

De elektriciteitsleverancier zegt dat de nucleaire bijdrage in 2012 gelijk is aan de gehele winst uit de nucleaire elektriciteitsproductie. Die van 2013, 422 miljoen euro, zou zelfs hoger zijn dan het bedrijfsresultaat van alle operationale activiteiten van Electrabel in België. "Deze confiscatoire fiscale druk op Electrabel, op het ogenblik dat haar economische toestand aanzienlijk is verslechterd, heeft in 2013 voor het tweede jaar op rij een verlies met zich meegebracht voor de onderneming."

Het bedrijf heeft nog andere procedures lopen tegen de nucleaire bijdrage, onder meer bij het Grondwettelijk Hof tegen die van 2013. Eerder leed Electrabel al een nederlaag bij een procedure bij het Grondwettelijk Hof over de nucleaire rente van 2008. Na de nederlaag over de nucleaire bijdrage van 2012 zegt Electrabel dat het alle rechtsmiddelen zal blijven onderzoeken om zijn belangen te verdedigen.

"De gevolgen van deze uitspraak zullen vanaf vandaag worden geanalyseerd in al hun dimensies", besluit Electrabel. "Als het huidige stelsel van de nucleaire bijdrage met zijn onredelijke en disproportionele kenmerken behouden blijft en de groep geen perspectief van financieel evenwicht in België geeft, zal Electrabel alle opties bestuderen over de toekomst van haar nucleaire activiteiten in België." (Belga/BO)

"Deze beslissing bevestigt het principe van een confiscatoire en disproportionele bijdrage die de levensvatbaarheid van de operationele activiteiten van Electrabel in België in gevaar brengt", meldt Electrabel in een persbericht. Electrabel had samen met EDF Luminus en EDF Belgium bij het Grondwettelijk Hof een klacht ingediend tegen de nucleaire bijdrage van 2012. In totaal bedraagt die 550 miljoen euro, voor Electrabel 479 miljoen. Volgens Electrabel houdt de nucleaire bijdrage 'geen rekening met de sterke daling van het resultaat uit de nucleaire elektriciteitsproductie'. De elektriciteitsleverancier zegt dat de nucleaire bijdrage in 2012 gelijk is aan de gehele winst uit de nucleaire elektriciteitsproductie. Die van 2013, 422 miljoen euro, zou zelfs hoger zijn dan het bedrijfsresultaat van alle operationale activiteiten van Electrabel in België. "Deze confiscatoire fiscale druk op Electrabel, op het ogenblik dat haar economische toestand aanzienlijk is verslechterd, heeft in 2013 voor het tweede jaar op rij een verlies met zich meegebracht voor de onderneming." Het bedrijf heeft nog andere procedures lopen tegen de nucleaire bijdrage, onder meer bij het Grondwettelijk Hof tegen die van 2013. Eerder leed Electrabel al een nederlaag bij een procedure bij het Grondwettelijk Hof over de nucleaire rente van 2008. Na de nederlaag over de nucleaire bijdrage van 2012 zegt Electrabel dat het alle rechtsmiddelen zal blijven onderzoeken om zijn belangen te verdedigen. "De gevolgen van deze uitspraak zullen vanaf vandaag worden geanalyseerd in al hun dimensies", besluit Electrabel. "Als het huidige stelsel van de nucleaire bijdrage met zijn onredelijke en disproportionele kenmerken behouden blijft en de groep geen perspectief van financieel evenwicht in België geeft, zal Electrabel alle opties bestuderen over de toekomst van haar nucleaire activiteiten in België." (Belga/BO)