Het Egyptische bedrijf OCI behoudt zijn vertrouwen in de Belgische bouwgroep Besix. Het onderzocht de voorbije maanden de "strategische opties" voor zijn aandeel van 50 procent in Besix, maar heeft uiteindelijk beslist het niet van de hand te doen.

Besix is sinds 2004, na een management buy-out, in handen van het management (50 procent) en van OCI (50 procent), waarachter de Egyptische familie Sawiris schuilgaat. In april dit jaar meldde OCI dat het gesprekken voerde met verschillende partijen over de verkoop van zijn belang. "Er werden verschillende voorstellen overwogen voor gedeeltelijke of volledige verkoop" van het OCI-belang, zegt Besix vrijdag in een persbericht. "OCI en het uitvoerend team van Besix hebben nu beslist hun samenwerking voort te zetten en joint-venturepartners te blijven in de groep Besix."

Beursgang 2015

OCI is wel al langer van plan zijn bouwactiviteiten los te maken van zijn divisie voor kunstmest en chemicaliën. Voor de bouwdivisie is een beursgang gepland in het eerste kwartaal van 2015, zo werd eerder al bekendgemaakt. Het aandeel van OCI in Besix zal deel uitmaken van die nieuwe entiteit (Orascom Construction), die wel "onder de controle zal blijven van de familie Sawiris".

Besix, met hoofdzetel in Brussel, is onder meer bekend van zijn deelname aan de bouw van de Burj Khalifa in Dubai, de hoogste toren ter wereld. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 2,3 miljard euro en stelt ongeveer 18.000 mensen tewerk in een twintigtal landen. (Belga/WB)

Het Egyptische bedrijf OCI behoudt zijn vertrouwen in de Belgische bouwgroep Besix. Het onderzocht de voorbije maanden de "strategische opties" voor zijn aandeel van 50 procent in Besix, maar heeft uiteindelijk beslist het niet van de hand te doen. Besix is sinds 2004, na een management buy-out, in handen van het management (50 procent) en van OCI (50 procent), waarachter de Egyptische familie Sawiris schuilgaat. In april dit jaar meldde OCI dat het gesprekken voerde met verschillende partijen over de verkoop van zijn belang. "Er werden verschillende voorstellen overwogen voor gedeeltelijke of volledige verkoop" van het OCI-belang, zegt Besix vrijdag in een persbericht. "OCI en het uitvoerend team van Besix hebben nu beslist hun samenwerking voort te zetten en joint-venturepartners te blijven in de groep Besix." OCI is wel al langer van plan zijn bouwactiviteiten los te maken van zijn divisie voor kunstmest en chemicaliën. Voor de bouwdivisie is een beursgang gepland in het eerste kwartaal van 2015, zo werd eerder al bekendgemaakt. Het aandeel van OCI in Besix zal deel uitmaken van die nieuwe entiteit (Orascom Construction), die wel "onder de controle zal blijven van de familie Sawiris". Besix, met hoofdzetel in Brussel, is onder meer bekend van zijn deelname aan de bouw van de Burj Khalifa in Dubai, de hoogste toren ter wereld. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 2,3 miljard euro en stelt ongeveer 18.000 mensen tewerk in een twintigtal landen. (Belga/WB)