Eandis en Infrax fuseren tot Fluvius

Eandis © Belga

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over de fusie van de energie-intercommunales Eandis en Infrax.

De Vlaamse regering gaat akkoord met een fusie van distributienetbeheerders Eandis en Infrax. Beide bedrijven worden omgedoopt tot Fluvius. Een volledige beursgang komt er niet, maar een holding die zich gaat bezighouden met hernieuwbare energie kan wel naar de beurs. De operatie gaat mogelijk gepaard met een aanzienlijke afslanking van het aantal mandaten.

De 11 lokale distributienetbeheerders blijven bestaan, maar krijgen één overkoepelende structuur.Het is de bedoeling dat de werking ervan aanzienlijk goedkoper wordt dan het huidige systeem. Zo behouden de gemeenten hun vertegenwoordiging in de lokale overlegcomités, maar daar staat niet langer een vergoeding tegenover. Op die manier worden 238 mandaten uitgespaard. De financieringsintercommunales gaan bovendien op in één Vlaamse holding, wat opnieuw zorgt voor 262 mandaten minder.

Eerder dit jaar beloofde Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) al een voorstel uit te werken voor transparantere en efficiëntere energie-intercommunales. “De sector van de energiedistributie moet worden afgestemd op het decentrale energiemodel dat eraan komt. We zullen alles tegen het licht houden: de kapitaalstructuren, de taken, de werking, het aantal mandaten enzovoort”, luidde het toen. Ook een beursgang werd door de minister voorgesteld.

Begin april kondigden voorzitters Piet Buyse (Eandis) en Wim Dries (Infrax) op hun beurt aan dat de twee Vlaamse ­intercommunales die de elektriciteits- en gasnetten beheren en onderhouden, samengevoegd zouden worden. Volgens Buyse en Dries zou de samenvoeging jaarlijks minstens 100 miljoen euro aan kosten­besparingen opleveren en kan de stroomfactuur op die manier met minstens 3 procent dalen, meldt De Standaard. Energieminister Bart Tommelein (Open Vld) bevestigt vrijdag dat de fusie een lagere energiefactuur voor de verbruikers meebrengt, al is het volgens de minister op dit moment te vroeg een percentage in te schatten.

Volgens Trends-redacteur Luc Huysmans was een fusie in ieder geval niet vanzelfsprekend. “Eandis en Infrax zijn de werkmaatschappijen voor respectievelijk zeven en vier intercommunales, de eigenlijke distributienetbeheerders. Die keren als monopolisten aardige dividenden uit. In 2015 stuurde Eandis 185 miljoen euro naar zijn aandeelhouders, Infrax 74,7 miljoen euro. Die dividenden zijn, zeker na het wegvallen van de inkomsten uit de Gemeentelijke Holding van Dexia, voor veel gemeenten belangrijk om hun begroting uit de rode cijfers te houden”, aldus Huysmans in Trends van begin maart.

Partner Content