EADS en BAE bergen fusieplannen op

© reuters

De geplande fusie tussen de luchtvaartconcerns EADS en BAE Systems komt er niet.

De geplande fusie tussen de luchtvaartconcerns EADS en BAE Systems komt er niet.

Dat de fusieplannen tussen EADS – moederconcern van Airbus – en BAE worden opgeborgen, komt niet als een verrassing. Toch niet nadat bleek dat de politieke wereld er zich mee ging bemoeien. Met name de grote twee van Europa – Duitsland en Frankrijk – vreesden door de fusie invloed te verliezen. Duitsland en Frankrijk beschikken op dit moment direct en indirect ieder over 22 procent van de EADS-aandelen.

Maar ook buiten de politieke wereld rezen er bezwaren. BAE- grootaandeelhouder Invesco bleek namelijk evenmin gewonnen voor een fusie. Uiteindelijk zijn de uiteenlopende partijen er niet in geslaagd een vergelijk te vinden over het aandeelhouderschap van de overheden binnen het nieuwe bedrijf.

Onrust was er ook bij de beleggers, die het EADS-aandeel sinds het bekendmaken van de overnameplannen in september ruim 11 procent lager hadden gestuurd. Nadat woensdag bekendraakte dat de fusie er niet zou komen, klom het aandeel 4,4 procent hoger tot 27,25 euro. Het BAE-aandeel daalde met 3 procent.

Onderhandelingen over een fusie werden in september opgestart. Met een gezamenlijke omzet van 72 miljard euro zou de fusie tussen European Aeronautic, Defense & Space co, en BAE Systems hebben geleid tot het grootste luchtvaart- en defensieconcern ter wereld.

Zowel EADS-topman Tom Enders als BAE-topman Ian King heeft woensdag zijn teleurstelling laten blijken na het mislukken van het fusieplan.

Michel Merluzeau, een luchtvaartconsultant bij G2 Solutions in Washington, noemt de houding van de Europese leiders ‘ongelooflijk kortzichtig’. “Niet te geloven dat de Europese regeringen hun nationale belangen boven een geïntegreerd programma voor de Europese defensie stellen,” aldus Merluzeau. (Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content