Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft het licht op groen gezet voor de biomassacentrale in Genk.

Schauvliege volgt daarmee het advies van het Limburgse provinciebestuur om een milieuvergunning toe te kennen aan energieproducent E.ON, die de bestaande steenkoolinstallatie van de energiecentrale in Langerlo (Genk) wil ombouwen tot een biomassacentrale.

E.ON heeft plannen om eind 2014 te starten met het ombouwen van de steenkoolcentrale tot een installatie die energie wint uit de verbranding van houtpellets. Het energiebedrijf wil daarvoor 125 miljoen euro investeren. Eens op volle kracht zou de centrale groene stroom moeten leveren aan 850.000 gezinnen.

Aanvankelijk kreeg de aangekondigde biomassacentrale tegenwind vanuit milieuverenigingen, die het gebruik van houtpellets ter discussie stelden. Daarop werd bij minister Schauvliege beroep aangetekend tegen het positieve advies van de Limburgse deputatie. De minister legt de klachten van de milieuverenigingen uiteindelijk naast zich neer en kent de vergunning toch toe.

EO.N moet wel rekening houden met strengere voorwaarden, zoals een vermindering van de maximale uitstoot van NOx en fijn stof, en de beperking van het maximale geluidsniveau. (Belga/BO)

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) heeft het licht op groen gezet voor de biomassacentrale in Genk. Schauvliege volgt daarmee het advies van het Limburgse provinciebestuur om een milieuvergunning toe te kennen aan energieproducent E.ON, die de bestaande steenkoolinstallatie van de energiecentrale in Langerlo (Genk) wil ombouwen tot een biomassacentrale. E.ON heeft plannen om eind 2014 te starten met het ombouwen van de steenkoolcentrale tot een installatie die energie wint uit de verbranding van houtpellets. Het energiebedrijf wil daarvoor 125 miljoen euro investeren. Eens op volle kracht zou de centrale groene stroom moeten leveren aan 850.000 gezinnen. Aanvankelijk kreeg de aangekondigde biomassacentrale tegenwind vanuit milieuverenigingen, die het gebruik van houtpellets ter discussie stelden. Daarop werd bij minister Schauvliege beroep aangetekend tegen het positieve advies van de Limburgse deputatie. De minister legt de klachten van de milieuverenigingen uiteindelijk naast zich neer en kent de vergunning toch toe. EO.N moet wel rekening houden met strengere voorwaarden, zoals een vermindering van de maximale uitstoot van NOx en fijn stof, en de beperking van het maximale geluidsniveau. (Belga/BO)