E.ON heeft er alle vertrouwen in dat er een overnemer komt voor de centrale in Langerlo, die zal worden omgebouwd tot een biomassacentrale. Dat zegt een woordvoerder van E.ON België.

E.ON wou de steenkoolcentrale in Langerlo - die nog een milieuvergunning heeft tot april 2016 - omvormen tot een biomassacentrale. Het heeft daarvoor de nodige vergunningen en er is financiële steun toegezegd van Vlaanderen.

Sinds kort is de Duitse energiereus op zoek naar een overnemer voor het project. Langerlo past niet langer in de strategie van E.ON.

Die zoektocht naar een overnemer is bezig. "Er wordt gepraat met kandidaat-overnemers. We hebben hebben er alle vertrouwen in", benadrukt de woordvoerder.

Ongenoegen vakbond

Woensdag is er een spontane staking uitgebroken bij de steenkoolcentrale van E.ON in Langerlo. Indien de staking escaleert dreigt de centrale van 500 MW stil te vallen, waarschuwt de vakbond.

De staking is een reactie op het sociaal overleg bij E.ON, dat volgens het personeel niet vordert. Zij waren vragende partij voor sociaal overleg indien die overnameplannen op niets zouden uitdraaien. De onderhandelingen zijn sinds deze zomer bezig en draaien volgens de vakbonden op niets uit. "Maar wij gaan nog steeds uit van plan A, een overname", zegt de woordvoerder.

"Het personeel vreest dat het in april 2016 gewoon op straat komt te staan", aldus de secretaris bij de socialistische vakbond Gazelco, Jan Van Wijngaerden. "Het overleg over het sociaal plan vordert niet. Het personeel wil duidelijkheid over het lot van de 120 werknemers.

"We willen dat E.ON actief meezoekt naar andere jobs in de sector. We onderhandelen ook over financiële compensaties als de centrale sluit. E.ON is een wereldspeler, we willen dat ze hun financiële verantwoordelijkheid nemen", aldus Van Wijngaerden.

Centrale draait op volle toeren

Hij wijst erop dat de centrale in Langerlo momenteel op volle toeren draait, en steenkool vandaag bijzonder goedkoop is. Langerlo is de laatste steenkoolcentrale van het land. Gazelco waarschuwt ook voor een stakingsaanzegging indien het overleg escaleert.

"Dan dienen we een aanzegging in voor de hele groep, dus ook voor de centrale van Vilvoorde." De centrale van E.ON in Vilvoorde maakt deel uit van de strategische reserve, die in geval van een dreigende black-out voor extra capaciteit moet zorgen. (Belga/NS)

E.ON heeft er alle vertrouwen in dat er een overnemer komt voor de centrale in Langerlo, die zal worden omgebouwd tot een biomassacentrale. Dat zegt een woordvoerder van E.ON België.E.ON wou de steenkoolcentrale in Langerlo - die nog een milieuvergunning heeft tot april 2016 - omvormen tot een biomassacentrale. Het heeft daarvoor de nodige vergunningen en er is financiële steun toegezegd van Vlaanderen. Sinds kort is de Duitse energiereus op zoek naar een overnemer voor het project. Langerlo past niet langer in de strategie van E.ON. Die zoektocht naar een overnemer is bezig. "Er wordt gepraat met kandidaat-overnemers. We hebben hebben er alle vertrouwen in", benadrukt de woordvoerder.Woensdag is er een spontane staking uitgebroken bij de steenkoolcentrale van E.ON in Langerlo. Indien de staking escaleert dreigt de centrale van 500 MW stil te vallen, waarschuwt de vakbond.De staking is een reactie op het sociaal overleg bij E.ON, dat volgens het personeel niet vordert. Zij waren vragende partij voor sociaal overleg indien die overnameplannen op niets zouden uitdraaien. De onderhandelingen zijn sinds deze zomer bezig en draaien volgens de vakbonden op niets uit. "Maar wij gaan nog steeds uit van plan A, een overname", zegt de woordvoerder. "Het personeel vreest dat het in april 2016 gewoon op straat komt te staan", aldus de secretaris bij de socialistische vakbond Gazelco, Jan Van Wijngaerden. "Het overleg over het sociaal plan vordert niet. Het personeel wil duidelijkheid over het lot van de 120 werknemers. "We willen dat E.ON actief meezoekt naar andere jobs in de sector. We onderhandelen ook over financiële compensaties als de centrale sluit. E.ON is een wereldspeler, we willen dat ze hun financiële verantwoordelijkheid nemen", aldus Van Wijngaerden. Hij wijst erop dat de centrale in Langerlo momenteel op volle toeren draait, en steenkool vandaag bijzonder goedkoop is. Langerlo is de laatste steenkoolcentrale van het land. Gazelco waarschuwt ook voor een stakingsaanzegging indien het overleg escaleert. "Dan dienen we een aanzegging in voor de hele groep, dus ook voor de centrale van Vilvoorde." De centrale van E.ON in Vilvoorde maakt deel uit van de strategische reserve, die in geval van een dreigende black-out voor extra capaciteit moet zorgen. (Belga/NS)