Het Duitse financieel-economische weekblad Wirtschaftswoche bericht deze week over het Ryanair-offensief in Zaventem. Vanaf 27 februari heeft de Ierse lagekostenmaatschappij ook vluchten van en naar Brussels Airport.

Wirtschaftswoche citeert Arnaud Feist, CEO van de luchthavenuitbater Brussels Airport: "Ryanair is de enige die bij ons de volle tarieven betaalt". Volgens het artikel is dat een bewuste strategie van Ryanair. De Ieren zouden eerst de volle pot betalen, dezelfde bestemmingen lanceren als concurrerende maatschappijen op de luchthavens, en die concurrenten dan met zijn goedkopere tarieven uit de markt prijzen. Waarna Ryanair als dominerende speler toch kortingen kan eisen bij de luchthavenuitbater. Wirtschaftswoche noemt acht Duitse luchthavens die Ryanair in het vizier zou kunnen nemen: Bremen, Dresden, Hannover, Keulen, Leipzig, Münster, Neurenberg en Stuttgart. Zij hebben nog plaats voor bijkomende vluchten, wat bijvoorbeeld in Frankfurt en München niet het geval is. De luchthavens kunnen de komst van Ryanair ook niet verhinden, want dat druist in tegen Europese wetgeving.

Geen kortingen in Zaventem

Brussels Airport wou niet reageren op de Duitse onrust, noch op het bericht dat het geen kortingen geeft. Zeker is wel dat Brussels Airport aan geen enkele carrier kortingen geeft voor het gebruik van de infrastructuur, de passagierstaks, of de landingsrechten. Enkel als een nieuwe bestemming wordt opgestart, is er een tegemoetkoming. Dat kan een marketingbijdrage zijn, of een receptie en welkomstgeschenk bij de eerste vlucht. Maar daar komt Ryanair niet voor in aanmerking, want andere maatschappijen vliegen al naar de tien nieuwe bestemmingen van de Ier. Ryanair betaalt dus de volle pot, maar dat doen ook zijn concurrenten.

Het Duitse financieel-economische weekblad Wirtschaftswoche bericht deze week over het Ryanair-offensief in Zaventem. Vanaf 27 februari heeft de Ierse lagekostenmaatschappij ook vluchten van en naar Brussels Airport. Wirtschaftswoche citeert Arnaud Feist, CEO van de luchthavenuitbater Brussels Airport: "Ryanair is de enige die bij ons de volle tarieven betaalt". Volgens het artikel is dat een bewuste strategie van Ryanair. De Ieren zouden eerst de volle pot betalen, dezelfde bestemmingen lanceren als concurrerende maatschappijen op de luchthavens, en die concurrenten dan met zijn goedkopere tarieven uit de markt prijzen. Waarna Ryanair als dominerende speler toch kortingen kan eisen bij de luchthavenuitbater. Wirtschaftswoche noemt acht Duitse luchthavens die Ryanair in het vizier zou kunnen nemen: Bremen, Dresden, Hannover, Keulen, Leipzig, Münster, Neurenberg en Stuttgart. Zij hebben nog plaats voor bijkomende vluchten, wat bijvoorbeeld in Frankfurt en München niet het geval is. De luchthavens kunnen de komst van Ryanair ook niet verhinden, want dat druist in tegen Europese wetgeving.Geen kortingen in ZaventemBrussels Airport wou niet reageren op de Duitse onrust, noch op het bericht dat het geen kortingen geeft. Zeker is wel dat Brussels Airport aan geen enkele carrier kortingen geeft voor het gebruik van de infrastructuur, de passagierstaks, of de landingsrechten. Enkel als een nieuwe bestemming wordt opgestart, is er een tegemoetkoming. Dat kan een marketingbijdrage zijn, of een receptie en welkomstgeschenk bij de eerste vlucht. Maar daar komt Ryanair niet voor in aanmerking, want andere maatschappijen vliegen al naar de tien nieuwe bestemmingen van de Ier. Ryanair betaalt dus de volle pot, maar dat doen ook zijn concurrenten.