De vakbond Verdi liet weten dat de stap onderdeel is van de al langer durende strijd met het Amerikaanse concern in Duitsland over betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Volgens de vakbond heeft het personeel in Duitsland het de afgelopen jaren veel drukker gekregen, maar is het loon niet gevolgd.

Amazon zelf benadrukt in een reactie dat het zijn medewerkers uitstekende lonen en andere voordelen biedt. Bovendien waren er eerder ook al stakingsoproepen en bleef 90 procent van de werknemers in de distributiecentra toen gewoon aan het werk, klinkt het. Eerder kondigde het bedrijf nog aan dat het in zijn Duitse vestigingen vanaf juli een beginnersloon van 12 euro per uur garandeert. Volgend jaar zal dat verder oplopen, tot ten minste 12,50 euro per uur.

Amazon begon in 2015 met Prime Day in de Verenigde Staten. Inmiddels is het een wereldwijde actie. Maar het koopjesfestijn is niet onomstreden. Sinds 2018 protesteren Amazon-werknemers elk jaar rond Prime Day tegen de werkomstandigheden in het bedrijf.

Een staking heeft mogelijk ook gevolgen voor de distributie in België. Amazon heeft in ons land geen distributiecentrum: de Belgische markt wordt vanuit Frankrijk en Duitsland bediend.

De vakbond Verdi liet weten dat de stap onderdeel is van de al langer durende strijd met het Amerikaanse concern in Duitsland over betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Volgens de vakbond heeft het personeel in Duitsland het de afgelopen jaren veel drukker gekregen, maar is het loon niet gevolgd. Amazon zelf benadrukt in een reactie dat het zijn medewerkers uitstekende lonen en andere voordelen biedt. Bovendien waren er eerder ook al stakingsoproepen en bleef 90 procent van de werknemers in de distributiecentra toen gewoon aan het werk, klinkt het. Eerder kondigde het bedrijf nog aan dat het in zijn Duitse vestigingen vanaf juli een beginnersloon van 12 euro per uur garandeert. Volgend jaar zal dat verder oplopen, tot ten minste 12,50 euro per uur. Amazon begon in 2015 met Prime Day in de Verenigde Staten. Inmiddels is het een wereldwijde actie. Maar het koopjesfestijn is niet onomstreden. Sinds 2018 protesteren Amazon-werknemers elk jaar rond Prime Day tegen de werkomstandigheden in het bedrijf. Een staking heeft mogelijk ook gevolgen voor de distributie in België. Amazon heeft in ons land geen distributiecentrum: de Belgische markt wordt vanuit Frankrijk en Duitsland bediend.