Het Duitse ondernemersvertrouwen is in juli voor de derde maand op rij gestegen. Dat blijkt uit de Ifo-index van het gelijknamige instituut in München.

De Ifo-index, die beschouwd wordt als een belangrijke graadmeter voor de conditie van de Duitse economie en samengesteld wordt na een peiling bij 7.000 ondernemers, steeg van 105,9 in juni naar 106,2 in juli. Analisten gepolst door Reuters hielden rekening met een score van 106,1.

Volgens David Brown, econoom bij New View Economics, neemt het vertrouwen in de economie toe dankzij behoorlijke exportcijfers en een groter consumentenvertrouwen. "Als het meezit, groeit het Duitse bbp dit jaar met 1 procent en volgend jaar met 2 procent", aldus Brown.

Ralph Solveen, econoom bij Commerzbank, uit zich bedachtzamer over het Ifo-rapport. "Al bij al valt de 'business mood' redelijk mee, maar op een forse opstoot van het ondernemersvertrouwen hoeven we niet te rekenen", voegt hij eraan toe

De op export gerichte Duitse economie onstnapte begin dit jaar nipt aan een recessie als gevolg van verslechterde vooruitzichten voor de wereldeconomie. Die negatieve vooruitzichten begonnen te wegen op de vraag naar Duitse producten, en onderdrukten tegelijk de bereidheid om te investeren.

Het bekende Duitse wagenmerk Mercedes-Benz liet eerder deze week in ieder geval al weten dat het rekent op puike verkoopcijfers in juli en de tweede helft van het jaar. (Reuters/Bloomberg/BO)

Het Duitse ondernemersvertrouwen is in juli voor de derde maand op rij gestegen. Dat blijkt uit de Ifo-index van het gelijknamige instituut in München. De Ifo-index, die beschouwd wordt als een belangrijke graadmeter voor de conditie van de Duitse economie en samengesteld wordt na een peiling bij 7.000 ondernemers, steeg van 105,9 in juni naar 106,2 in juli. Analisten gepolst door Reuters hielden rekening met een score van 106,1.Volgens David Brown, econoom bij New View Economics, neemt het vertrouwen in de economie toe dankzij behoorlijke exportcijfers en een groter consumentenvertrouwen. "Als het meezit, groeit het Duitse bbp dit jaar met 1 procent en volgend jaar met 2 procent", aldus Brown. Ralph Solveen, econoom bij Commerzbank, uit zich bedachtzamer over het Ifo-rapport. "Al bij al valt de 'business mood' redelijk mee, maar op een forse opstoot van het ondernemersvertrouwen hoeven we niet te rekenen", voegt hij eraan toeDe op export gerichte Duitse economie onstnapte begin dit jaar nipt aan een recessie als gevolg van verslechterde vooruitzichten voor de wereldeconomie. Die negatieve vooruitzichten begonnen te wegen op de vraag naar Duitse producten, en onderdrukten tegelijk de bereidheid om te investeren. Het bekende Duitse wagenmerk Mercedes-Benz liet eerder deze week in ieder geval al weten dat het rekent op puike verkoopcijfers in juli en de tweede helft van het jaar. (Reuters/Bloomberg/BO)