Het Duits ondernemersvertrouwen is in augustus voor de vierde maand op rij verslechterd, blijkt uit de index van het Ifo-instituut uit Mannheim. Het Ifo-instituut peilt bij een 7.000-tal ondernemers naar hun verwachtingen over de conjunctuur.

De Ifo-index daalde van 103,2 punten in juli naar 102,3 punten in augustus. Daarmee belandt het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van Europa op het laagste peil sinds maart 2010. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een beperktere terugval tot 102,6 punten.

"De economie blijft bergaf gaan wanneer Duitse bedrijven steeds pessimistischer worden over de toekomst", aldus Carsten Brzeski van ING. Volgens Brzeski lijkt het erop dat de Duitse economie de komende maanden - in het beste geval - ter plaatste zal blijven trappelen. "Recente indicatoren wijzen zelfs op een krimp in het derde kwartaal," voegt de econoom eraan toe.

In het tweede kwartaal van dit jaar kreeg de sterkhouder van de eurozone af te rekenen met een groeivertraging tot 0,3 procent. Bepaalde analisten hebben er intussen op gewezen dat een krimp voor de Duitse economie in het tweede halfjaar niet langer denkbeeldig is.

De terugval van de Ifo-index weerspiegelt de vrees van de Duitse CEO voor wankele Europese exportmarkten, terwijl de vraag vanuit de groeimarkten onvoldoende zal blijken om het tij te keren.

De vraag naar Duitse goederen vanuit het buitenland , een belangrijke pijler voor een op export gerichte economie, kende deze maand de grootste terugval sinds april 2009. (Reuters/BO)

Het Duits ondernemersvertrouwen is in augustus voor de vierde maand op rij verslechterd, blijkt uit de index van het Ifo-instituut uit Mannheim. Het Ifo-instituut peilt bij een 7.000-tal ondernemers naar hun verwachtingen over de conjunctuur. De Ifo-index daalde van 103,2 punten in juli naar 102,3 punten in augustus. Daarmee belandt het ondernemersvertrouwen in de grootste economie van Europa op het laagste peil sinds maart 2010. Analisten gepolst door het persagentschap Reuters hielden rekening met een beperktere terugval tot 102,6 punten."De economie blijft bergaf gaan wanneer Duitse bedrijven steeds pessimistischer worden over de toekomst", aldus Carsten Brzeski van ING. Volgens Brzeski lijkt het erop dat de Duitse economie de komende maanden - in het beste geval - ter plaatste zal blijven trappelen. "Recente indicatoren wijzen zelfs op een krimp in het derde kwartaal," voegt de econoom eraan toe. In het tweede kwartaal van dit jaar kreeg de sterkhouder van de eurozone af te rekenen met een groeivertraging tot 0,3 procent. Bepaalde analisten hebben er intussen op gewezen dat een krimp voor de Duitse economie in het tweede halfjaar niet langer denkbeeldig is. De terugval van de Ifo-index weerspiegelt de vrees van de Duitse CEO voor wankele Europese exportmarkten, terwijl de vraag vanuit de groeimarkten onvoldoende zal blijken om het tij te keren.De vraag naar Duitse goederen vanuit het buitenland , een belangrijke pijler voor een op export gerichte economie, kende deze maand de grootste terugval sinds april 2009. (Reuters/BO)